Despăgubirea colectivă a consumatorilor va fi reglementată printr-un mecanism mai eficient. Proiectul de lege privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor a fost votat în prima lectură de 58 de deputați.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul experților Delegației Uniunii Europene. Documentul, care transpune Directiva UE a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția consumatorilor, va institui un cadru instituțional care va permite entităților calificate să reprezinte consumatorii în mod eficace, la nivel colectiv. În prezent, în legislația Republicii Moldova există o procedură generală de acțiune colectivă reglementată de Codul de procedură civilă, dar lipsește un mecanism procedural eficient care poate fi aplicat acțiunilor de reprezentare colectivă în despăgubire pentru consumatori.
Potrivit autorilor, implementarea proiectului de lege va permite consumatorilor să acționeze colectiv împotriva practicilor comerciale neloiale. În așa fel, aceștia vor putea obține măsuri reparatorii adecvate pentru prejudiciul suferit, inclusiv compensații financiare, repararea sau înlocuirea produselor defecte, reducerea prețului sau rezilierea contractului. Acest lucru va fi posibil în cazul în care un comerciant ar vinde produse defecte sau ar aplica practici înșelătoare, care ar viza mai mulți consumatori. Respectiv, aceștia nu vor trebui să își apere drepturile singuri, pentru că interesele lor vor fi reprezentate de entități calificate.
În proiectul de lege se stipulează că entitățile calificate sunt persoane juridice, care sunt constituite în conformitate cu legislația în vigoare, independente, cu caracter nonprofit. Activitatea lor este țintită spre protejarea intereselor consumatorilor. Potrivit procedurii, acestea vor trebui să obțină, în scris, consimțământul cu privire la posibilitatea de a fi sau nu reprezentați de entitatea calificată.
Documentul va fi propus Parlamentului spre examinare în a doua lectură. Modificările legislative urmează să intre în vigoare după 12 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii