DOC // Cum a cheltuit Centrul de Implementare a Reformelor banii în 2017 și ce salariu are șeful instituției

Anticoruptie.md
27/12/2017
Iurie Ciocan FOTO: CEC

Centrul de Implementare a Reformelor (CIR), creat la începutul acestui an pentru a ajuta Guvernul să implementeze eficient reformele demarate, a avut în 2017 un buget de aproape șase milioane de lei, bani cu care urmau să fie acoperite cheltuielile legate de crearea și funcționarea instituției. Doar a treia parte din sumă a fost utilizată, potrivit directorului CIR, Iurie Ciocan. Deși Centrul nu are încă o pagină web, iar informațiile despre activitatea sa nu sunt făcute publice, șeful CIR neagă acuzațiile privind lipsa de transparență. 

Într-un răspuns oferit Centrului de Reforme și Politici din Moldova, Iurie Ciocan arată că, pe parcursul anului 2017, pentru funcționarea CIR au fost cheltuite două milioane de lei din 5,9 milioane de lei repartizate. Pentru 2018 au fost planificat un buget de cinci milioane de lei. În prezent, în cadrul CIR activează directorul, un coordonator pe domeniul finanțelor publice și un secretar, celelalte posturi fiind vacante. Totodată, Centrul este susținut de guvernul Germaniei prin intermediul fundației GIZ. Fundaţia a contractat zece experți naționali și doi experți internaționali care acordă asistență CIR. 

În răspuns se mai arată că directorul Centrului de Implementare a Reformelor, care până în 2016 a ocupat funcţia de președinte al Comisiei Electorale Centrale, are un salariu de 24.255 de lei în noua funcție. 

Anterior, Centrul de Reforme și Politici a atenționat că CIR, deși este o instituție publică, încă nu are o pagină web oficială, iar informațiile despre organizare, buget și cheltuieli, plan de acțiuni sau priorități nu sunt disponibile. „Constatările precum că CIR este o instituție lipsită de transparență sunt absolut nefondate, deplasate de realitate și probabil se datorează lipsei de aerisire”, a replicat Iurie Ciocan.

Anticoruptie.md
27/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii