Doc // Cum a fost aleasă clădirea Ministerului Agriculturii pentru sediul Judecătoriei Chişinău

Anastasia Nani
13/10/2017
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Foto: Agora.md

Judecătoria Chișinău va avea sediul în clădirea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Guvernul a aprobat o hotărâre prin care edificiul de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, 162, trece din gestiunea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova în cea a Ministerului Justiției. Astfel, 154 de judecători ai instanţei vor activa într-un singur imobil. Deşi reprezentanţii Ministerului Justiţiei susţin că datorită acestei decizii vor fi economisiţi banii publici, unii experţi sunt sceptici cu privire la calculele autorităţilor. O anchetă anterioară a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că în ultimii ani instanţele din Chişinău au cheltuit zeci de milioane de lei pentru lucrări de reparaţii. 

Potrivit notei informative a proiectului hotărârii de Guvern, autorităţile nu au identificat un teren care ar corespunde necesităţilor pentru construcţia unei clădiri noi pentru Judecătoria Chişinău. „Având în vedere imposibilitatea identificării unui teren din proprietatea publică a statului corespunzător pentru construcţia preconizată a Judecătoriei Chişinău şi faptul că clădirea din proprietatea publică a statului aflată în gestiunea Direcţiei generale pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova, amplasată în mun. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 162 poate fi supusă reconstrucţiei şi replanificării pentru a întruni standardele necesare, se propune transmiterea acestui imobil în gestiunea Ministerului Justiţiei pentru demararea lucrărilor necesare", se arată în document.

Clădirea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului are o suprafaţă de 1.987 de metri pătraţi şi dispune de un garaj de 107 metri pătraţi. Ministerul Justiţiei susţine că activitatea Judecătoriei Chişinău într-un sediu va asigura utilizarea eficientă a banilor publici. „Studiul de fezabilitate privind optimizarea hărţii instanţelor judecătoreşti, elaborat de către USAID ROLISP, Institutul de Management al Justiţiei, Institutul de Proiectări Urbanproiect, Centrul de Resurse Juridice din Moldova conform căruia costurile pentru construcţia unui nou sediu pentru Judecătoria Chişinău este de 519 euro pentru un metru pătrat, iar pentru renovare costul este evaluat la 285,2 euro pentru un metru pătrat ceea ce va oferi posibilitate de a economisi circa 45% din costul estimat pentru construcţia unei noi clădiri pentru Judecătoria Chişinău", potrivit documentului.

Unii experţi nu sunt însă de acord cu calculele Ministerului Justiţiei. „Cei 150 de judecători şi 400 de grefieri/asistenţi ai Judecătoriei Chişinău vor avea la dispoziție o clădire cu suprafața de aproape 2.000 de metri pătraţi, un garaj de peste 100 de metri pătraţi și un terent aferent de 0,8 hectare. Rezultă că fiecărui lucrător îi revine circa 3,5 metri pătraţi, ceea ce este mai puţin decât spaţiul care trebuie acordat unui deţinut (standardul Comitetului Antitortură al Consiliului Europei este de cel puţin patru metri pătraţi  per deţinut). De menţionat este că cei 2.000 de metri pătraţi includ şi spaţiul sălilor de şedinţe. Experţii străini evaluau că palatul justiţiei ar trebui să aiba cel puţin 20.000 de metri pătraţi, adică de zece ori mai mult. Poate se doreşte construcţia unui palat al justiţiei pe cei 80 de ari? Dar dacă e aşa, nu putem vorbi despre economisirea în jumătate a sumelor preconizate pentru palatul justiţiei, după cum declară domnul Cebotari. Pe de altă parte, 80 de ari pare insuficient pentru construcţia palatului. Experţii evaluau că este nevoie de cel puţin 100 de ari", a comentat Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, pe pagina sa de Facebook.

Începând cu 1 ianuarie 2017, numărul instanţelor judecătoreşti de fond a fost redus de la 44 la 15. Toate cele cinci instanţe de fond din Capitală au fost comasate într-o singură judecătorie. O anchetă anterioară a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că sute de milioane de lei au fost investiţi în ultimii cinci ani în reparația sediilor judecătoriilor din Republica Moldova. În cazul instanțelor din Capitală, cele mai mari contracte de reparații au fost încheiate de Judecătoria sectorului Buiucani. Suma acestora se ridică la peste 40 de milioane de lei numai în ultimii trei ani, potrivit datelor de pe tender.gov.md. Şi la Judecătoria sectorului Râșcani din Chișinău s-au făcut investiții importante. Suma contractelor încheiate pentru reparația și reconstrucția acestui sediu se ridică la peste nouă milioane de lei numai în ultimii trei ani.

Proiectul Ministerului Justiţiei

Anastasia Nani
13/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii