DOC // CV-urile și veniturile candidaților la funcția de viceguvernator, propuși de Armașu

Ilie Gulca
18/11/2020
Maia Pîrcălab și Constantin Șchendrea. Foto: realitatea.md

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a propus Parlamentului desemnarea în funcția de viceguvernator a lui Constantin Șchendra și a Maiei Pîrcălab, în legătură cu expirarea mandatelor a doi viceguvernatori, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu. Șchendra a fost propus în locul lui Aureliu Cincilei, iar Pârcălab – în locul Ion Sturzu.

Constantin Șchendra și Maia Pîrcălab, potrivit recomandărilor guvernatorului Armașu, „au o bogată experiență în domeniul financiar-bancar”. La selectarea celor doi, a subliniat guvernatorul, s-a ținut cont de criteriile stabilite de Legea cu privire la Banca Națională: integritate profesională, o bună reputație, experiență în domeniu etc.

Șchendra este director al Departamentului supraveghere bancară din 2018, perioadă în care, subliniază sursa citată, a participat la reformarea sectorului bancar și a contribuit la instaurarea bunei guvernanțe în băncile licențiate din Republica Moldova.

Este absolvent al Academiei de Studii Economice a Moldovei și deținător al Certificatului de Calificare al Auditorului Instituțiilor Financiare etc. Are experiență în auditarea situațiilor financiare în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) și Standardele Naționale de Contabilitate (SNC), fiind implicat în diverse misiuni de audit, inclusiv în domeniile bancar și financiar.

În declarația de avere, pentru 2019, Șchendra a indicat un venit obținut din salariu în valoare de 936.868 de lei, în timp ce pentru soția sa – un salariu în mărime de 290.433 de lei obținut de la Întreprinderea cu Capital Străin Orbico MA.

Șchendra a mai trecut în declarație alte 15.271 de lei obținuți de la BNM pentru diurne. În categoria terenuri, el a indicat trei terenuri agricole obținute în 2003, prin donație, și un apartament din 2017 (contract de investiție în construcția spațiului locativ), precum și alte două averi imobile.

El a mai indicat o mașină Volkswagen Passat, fabricat în 2016, și cumpărat în 2017 cu 24.000 de euro.

La rândul său, Maia Pîrcălab este licențiată în drept și are o experiență de peste 30 de ani, preponderent în sectorul bancar. A fost angajată la BNM în 2017, iar din mai 2020 deține funcția de director al Departamentului reglementare și autorizare.

Pîrcălab a asigurat implementarea unor reforme importante în sectorul bancar, prin elaborarea regulamentelor, recomandărilor și metodologiilor privind reglementarea bancară prudențială, valutară și a contabilității bancare, precum și examinarea și aplicarea documentelor și principiilor Comitetului BASEL și ale Uniunii Europene etc. La fel, aceasta a adaptat reglementările bancare prudențiale la normele europene. 

Conform declarației de avere și interese personale, Maia Pîrcălab a indicat pentru 2019 un venit obținut din salariu în valoare de peste 726.000 de lei, în timp ce pentru soțul său – un salariu în mărime de aproape 296.000 de lei obținut de la OCN IUTE CREDIT SRL.

Pîrcălab a mai indicat alte 26.630 de lei obținuți de la BNM pentru diurne și 50.000 obținuți din vânzarea unui autoturism. Totodată, cei doi dețin trei case de locuit, două cumpărate și una obținută prin donație în 2018, și trei terenuri în intravilan, două obținute prin cumpărare și unul prin donație. Ea a indicat în declarație și un autorism Autoturism Mazda 3, cumpărat în 2019 cu 17.800 de euro.  

Ilie Gulca
18/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii