Doc // Declarații contradictorii la Ministerul Sănătății: „Medicii implicați în campania «Cabinetul pediatric» sunt remunerați de fundația «Edelweiss»”

Anastasia Nani
04/11/2016
Cabinetul pediatric mobil. Foto: Edelweiss.md

Medicii pediatri și ultrasonografi antrenați în campania „Renaște Moldova/Cabinet pediatric”, desfășurată de Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” în parteneriat cu Ministeul Sănătăți, sunt delegați în teritoriu în afara orelor de muncă, personalul medical fiind remunerat de către fundație. Detaliile se conțin într-un răspuns oferit de către Ruxanda Glavan, ministra Sănătății, la o solicitare a Centrului de Investigații Jurnalistice. Anterior, reprezentanții Ministerului Sănătății susțineau că specialiștii implicați în campanie sunt remunerați de către instituțiile la care sunt angajați. 

„Numele și suma remunerării personalului medical implicat în proiect sunt date cu caracter personal, exceptate de la liberul acces la informație”, se arată în același răspuns. 

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au făcut demersul încă acum aproape o lună în cadrul procesului de documentare pentru ancheta „Caritate «electorală»”, în care au arătat, între altele, că în multe dintre campaniile Fundației lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” sunt antrenate resurse administrative, puse la dispoziție cu generozitate de instituțiile de stat administrate de reprezentanți ai Partidului Democrat: Ministerul Sănătății și cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Ruxanda Glavan a semnat răspunsul abia pe 28 octombrie, la circa zece zile de la publicarea investigației. 

Campania „Renaște Moldova/Cabinet pediatric” a demarat în aprilie după ce în februarie, ministra Sănătății a semnat un ordin prin care, potrivit unui comunicat de presă, medicul pediatru urma să fie adus „mai aproape de medicul de familie, pentru îmbunătățirea accesului copiilor la consultațiile medicilor pediatri”. Obiectivul anunțat de organizatori a fost consultarea gratuită a 7.200 de copii de până la 18 ani din peste 100 de sate. Cabinetul pediatric a fost improvizat într-o rulotă tractată de organizatori din sat în sat, de pe care nu a lipsit numele politicianului.

Anterior, reprezentanții Ministerului Sănătății, ne-au informat că, în total, în campanie sunt implicați 14 specialiști, conduși de Nelly Revenco, președinta Societății de Pediatrie din Moldova, toți angajați ai Institutului Mamei și Copilului și Centrului Republican de Diagnosticare Medicală. „Medicii implicați primesc salarii de la instituția în care activează. Toate utilajele aparțin Fundației «Edelweiss»", ne-a declarat acum câteva luni Stela Cheptene, consiliera pe comunicare a Ruxandei Glavan, ministra Sănătății. 

În răspunsul Ministerului Sănătății, Ruxanda Glavan ne asigură în continuare că „toate resursele financiare au fost și sunt alocate de către Fundația lui Vlad Plahotniuc «Edelweiss»”. Într-adevăr, potrivit regulamentului campaniei, una dintre responsabilitățile organizatorului este sponsorizarea cheltuielilor de investigații medicale și consumabilele medicale utilizate. Totuși, documentul mai prevede ca Centrul Republican de Diagnosticare Medicală să asigure „aparatul ultrasonograf gratuit pe toată perioada campaniei”. „Copiii Moldovei nu sunt demni să fie investigați de un aparat performant? Întrebarea la telefon nu este adecvată”, ne-a tăiat o scurt Andrei Testemițanu, directorul Centrului. Șeful instituției ne-a închis telefonul în momentul în care întrebam cât de corect este ca bunurile ce aparțin unei instituții de stat să fie folosite la promovarea unui politician. 

Conducerea Ministerului Sănătății a mai precizat că „asistența reciprocă constă în suportul informațional oferit de minister cu privire la necesitatea amplasării cabinetului pediatric mobil în localitățile îndepărtate de centrele medicale și în suportul financiar oferit de fundație”. „Considerăm că această inițiativă are un real aport la îmbunătățirea și facilitarea accesului copiilor la pediatru și la medicul ultrasonograf. Suntem deschiși să colaborăm și pe viitor cu alte fundații sau asociații care desfășoară inițiative similare”, potrivit răspunsului. 

Răspunsul Fundației lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”

Răspunsul Ministerului Sănătății oferit Centrului de Investigații Jurnalistice

Anastasia Nani
04/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii