Toate dosarele penale și contravenționale vor fi disponibile pe o platformă digitală, ceea ce va facilita schimbul de informații între autorități și va automatiza procesele juridice și administrative. O hotărâre privind implementarea Sistemului Informațional „e-Dosar” a fost aprobată de Executiv.
Sistemul digital va contribui la reducerea semnificativă a fluxului de acte întocmite pe suport de hârtie. Astfel, procesul va fi digitalizat, timpul de procesare a dosarelor va fi redus, iar activitățile realizate manual vor fi înlocuite cu utilizarea tehnologiilor moderne.
Prin implementarea „e-Dosar” va putea fi urmărită executarea deciziilor aplicate, statistica infracțiunilor și accidentelor rutiere și alte informații relevante pentru organele de urmărire penală, agenții constatatori și autorități cu competențe în examinarea cauzelor. În același timp, sistemul va oferi posibilitatea de accesare a tuturor informațiilor în timp real, contribuind la creșterea gradului de transparență în procesul de gestionare a cauzelor.
„Odată ce sistemul va fi implementat cap-coadă, se va reduce și din corupție, în mod special în ceea ce privește imposibilitatea de substituire a probelor la dosarele penale. Acest lucru este foarte pertinent”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.
Guvernul a aprobat și crearea Agenției pentru Digitalizare în Justiție și Administrare Judecătorească, ca urmare a comasării prin fuzionare a Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești și Agenției Resurse Informaționale Juridice.
Înființarea agenției este esențială pentru digitalizarea proceselor judiciare și avansarea în dezvoltarea conceptului de e-justiție, centrat pe nevoile cetățenilor, spun autoritățile. În același timp, activitatea agenției se va axa pe îmbunătățirea performanței instanțelor judecătorești și reducerea duratei proceselor.
Astfel, prin implementarea soluțiilor digitale, agenția va facilita accesul la justiție, va reduce birocrația, va crea un mediu mai transparent și eficient și va facilita accesul cetățenilor la informațiile juridice și procedurale.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii