Doc // Experții, despre obligarea cetățenilor să restituie miliardele furate din cele trei bănci devalizate: „Este un act de injustiție socială”

Anticoruptie.md
04/10/2016
Logo „Expert-Grup”

Frauda bancară este rezultatul carențelor de guvernanță corporativă din unele bănci, a disfuncționalităților din instituțiile statului, inclusiv cele responsabile de asigurarea stabilității financiare, precum și a unor factori de decizie rău-intenționați din instituțiile de stat și bănci. Prin urmare, guvernarea ar fi trebuit să întreprindă totul pentru a pune povară recuperării activelor devalizate pe umerii acestor actori, se arată într-o Notă de poziție a Centrului Analitic „Expert-Grup”. Experții susțin că obligarea cetățenilor să restituie miliardele furate din cele trei bănci devalizate reprezintă un act profund de injustiție socială. 

„Conform normelor democratice orice Lege trebuie să apere drepturile și libertățile cetățenilor pe când Proiectul de lege din 26.09.2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării garanțiilor Guvernului reprezintă mai mult decât opusul. Soluția aleasă pare să fie nedreaptă, inechitabilă și amorală. Conform Legii supreme, statul își protejează cetățenii săi, inclusiv economic, respectiv Guvernul nu are dreptul nici legal și nici moral să oblige cetățenii să plătească pentru fraudele și erorile altora”, se arată în nota de poziție. 

Totodată, susțin experții, lipsa consultărilor parlamentare, a dezbaterilor publice, a respectării procesului legal de inițiere, promovare și adoptare a acestei Legi „denotă un abuz enorm din partea Guvernului”. 

Autorii Notei de poziție cer Curții Constituționale să se expună asupra legalității prevederilor legislative care au permis acordarea creditelor de către BNM sub garanția Guvernul; demararea unei anchete asupra modului cum a fost soluționată criza celor trei bănci lichidate; dinamizarea anchetelor privind investigarea furturilor comise în sectorul bancar și avansarea procesului de recuperare a fondurilor deturnate; realizarea unui audit extern independent al BNM, prezentat publicului larg, care să stabilească corectitudinea clară a deciziilor luate de aceasta în timpul crizei bancare; stabilirea exactă a responsabilităților individuale și colective a tuturor celor implicați în declanșarea, stimularea și „soluționarea” crizei bancare cu acțiuni ulterioare corespunzătoare etc.

Detalii în Nota de poziție

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat marți, 4 octombrie, decretele pentru promulgarea celor șapte legi care, între altele, obligă cetățenii Republicii Moldova să restituie miliardele furate din cele trei bănci devalizate: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. 

Decizia a fost luată chiar dacă, cu o zi înainte, Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, a declarat că legile pentru adoptarea cărora Guvernul Filip și-a asumat săptămâna trecută răspunderea în fața Parlamentului încalcă grav drepturile fundamentale ale cetățenilor. Ombudsmanul îl îndeamna pe șeful statului să nu promulge documentele până când acestea nu vor fi dezbătute de societate acivilă.

Anticoruptie.md
04/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii