Doc // Răspunsul Moldsilva și schema folosită de democratul Constantin Botnari pentru a îngrădi 40 de ari de pădure

Julieta Saviţchi
11/03/2016
Casa lui Constantin Botnari, filmată cu drona. CIJM

Întreprinderea pentru silvicultură Chişinău i-ar fi permis, indirect, fostului deputat PD Constantin Botnari să îngrădească cei aproape 40 de ari de pădure din apropierea casei sale. Cel puţin aşa reiese din răspunsul oferit de Ion Cebanu, directorul Agenţiei Moldsilva, lui Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, care a dispus o anchetă de serviciu în urma investigației portalului Anticoruptie.md privind gospodăria politicianului de la poalele pădurii din Durlești. 

„În 2014, Întrepinderea pentru silvicultură Chişinău, care este gestionarul fondului forestier cu acordul arendașilor, au încheiat un acord de asociere pentru întreţinerea şi menţinerea spaţiilor forestiere cu Asociaţia de coprooprietari în condominiu nr. 55/41. Astfel, conform prevederilor acordului, Asociația sus-numită are dreptul cu acordul gestionarului de a efectua lucrări de înverzire și irigare a fondului forestier, amenajarea cu mobilier forestier corespunză, garduri decorative și căi de acces", se arată în răspunsul semnat de Ion Cebanu.



Surse din cadrul Ministerului Mediului au precizat pentru Anticoruptie.md că este vorba despre un acord adiţional, practică întâlnită în astfel de cazuri, care în realitate reprezintă o schemă pentru a acoperi acapararea ilegală a pădurilor.

Potrivit datelor cadastrale, teritoriul forestier îngrădit de către fostul deputat Botnari a fost luat în arendă de către firma Batami Grup la 2 iunie 2008. Ion Meleca, directorul firmei, a declarat anterior pentru că nu a dat nimic în subarendă şi nu ştie că i-a fost îngădit o parte din terenul pe care îl arendează. Deşi a promis că va cere socoteală celor de la Moldsilva, ulterior Meleca ne-a spus că nu a reuşit să afle ce s-a întâmplat. Datele cadastrale mai arată că terenul pe care este construită casa lui Constantin Botnari nu este proprietate în condominiu.

Ancheta portalului Anticoruptie.md scotea la iveală că deşi oficial are venituri modeste, cât a fost deputat Constantin Botnari, care îl însoţeşte pe controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc la orice ieşire publică, a reuşit să-şi construiască la poalele pădurii de lângă Durleşti, suburbie a Capitalei, o locuinţă luxoasă, designul căreia aminteşte de Casa Albă de la Washington. O filmare cu drona arăta că terenul de circa 21 de ari, declarat în acte, i s-a părut cam mic pentru gospodărie, aşa că democratul a îngrădit alţi 40 de ari de pădure. 



 

Julieta Saviţchi
11/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii