DOC// Rezultatul concursului pentru desemnarea directorului Spitalului Clinic Republican, contestat în instanță. Care sunt motivele

Julieta Savițchi
08/07/2020
CIJM

Medicul Aurel Bodiu, candidatul care a pierdut concursul pentru funcția de director al Spitalului Clinic Republican Timofei Moșneaga, va contesta rezultatul în instanță. Neurochirurgul a depus miercuri o cerere în instanță cu privire la emiterea unei ordonanțe provizorii prin care să îi interzică Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să emită ordinul de numire a lui Andrei Uncuța în funcția de director al SCR.

Aurel Bodiu ne-a comunicat că avocații săi pregătesc cererea de contestare a rezultatului concursului și din această cauză au fost luate măsuri pentru ca Uncuța să nu fie confirmat în funcție până va fi luată o decizie definitivă de către instanță.

Semnatarul cererii a invocat mai multe nereguli privind desfășurarea concursului pentru funcția de director al SCR. „Președintele comisiei de concurs a încercat să reducă transparența ultimelor două etape ale concursului prin confruntări publice directe cu reprezentanții mass-media, pe care a încercat să-i înlăture și să-i împiedice să filmeze, a încercat să conteste dreptul deputaților în Parlamentul Republicii Moldova de a asista la concurs. Organizatorul concursului a comunicat cu contracandidatul meu pentru a-l ruga să asigure filmarea concursului, în condițiile în care ministerul are un întreg serviciu de presă. Președintele Comisiei de concurs și-a asumat public ofițerul de presă subordonat contracandidatului meu. Membrul Comisiei de concurs cu drept de vot, Natalia Gaibu, vicedirector medical interimar al Spitalului Clinic Republican Timofei Moșneaga, aflată în relație de subordonare nemijlocită a contracandidatului meu, fiind numită în această funcție de conducere de către el și de menținerea căruia în funcție în rezultat depinde și rămânerea sa în funcția administrativă”, se arată în cererea semnată de Bodiu.

„Au fost mai multe nereguli. Cel puțin să fi avut bun simț și să nu fi acționat fățiș. M-a surprins și graba cu care a fost organizat și anunțat rezultatul concursului”, a declarat medicul Aurel Bodiu.

Amintim că Andrei Uncuța l-a depășit pe contracandidatul său, Aureli Bodiu, cu aproape trei puncte. Uncuța a acumulat 28,59 de puncte, față de 25,32 de puncte pe care le-a adunat Bodiu. Cu toate acestea, mai multe voci susțin că acest concurs ar putea fi anulat pe motiv că funcția de director al SCR nu ar fi vacantă.

Anatol Ciubotaru, fostul director al SCR, demis la finele lunii martie, a declarat că nu recunoaște acest concurs, deoarece demiterea sa a încetat odată că starea de urgență. El a depus o cerere în instanță privind reluarea funcției. „Curtea Constituțională a stabilit că deciziile Comisiei situații excepționale au avut un caracter temporar. La fel ca și demiterea mea. Eu am fost numit în funcție prin ordinul Ministerului, după ce am câștigat concursul și nu există un ordin semnat de ministrul Sănătății privind demiterea mea. Trebuie să-mi duc mandatul până la capăt. Conducerea Ministerului Sănătății cunoaște despre acest proces, urma să se expună în instanță, dar s-au grăbit să desfășoare concursul. Cred că sunt anumite interese pentru a-l menține pe Uncuța în funcția respectivă”, a spus Ciubotaru.

Julieta Savițchi
08/07/2020

Comentarii