DOC // Un vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău îl acuză pe procurorul general de persecuții: „Vrea să promoveze persoane loiale pe care să le poată controla”

Julieta Saviţchi
12/04/2021

Vicepreşedintele Judecătoriei Chişinău, Ghenadie Pavliuc, îl acuză pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, că ar persecuta judecătorii incomozi şi i-ar promova pe cei loiali ca să îi poată controla. Acuzațiile se regăsesc într-o scrisoare adresată luni de magistrat şefului statului, președintelui Parlamentului, conducerii Consiliului Superior al Magistraturii şi Serviciului de Informaţii şi Securitate. De partea cealaltă, Stoianoglo respinge acuzațiile.

Pavliuc susţine că este persecutat la comanda lui Stoianoglo şi a unor adjuncţi de-ai săi „în legătură cu refuzul de a colabora şi a le executa indicaţiile”.

Magistratul mai declară că procurorul general urmăreşte înlăturarea sa din funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău pentru ca să poată controla oficiul Ciocana, unde sunt judecătorii de instrucţie. „În scopul realizării obiectivelor şi intimidărilor judecătorilor, Procuratura Generală, prin intermediul procurorului general şi a unopr adjuncţi ai săi practică dispunerea arbitrară a întreprinderii în privinţa judecătorilor a măsurilor speciale de investigaţie în cadrul unor dosare penale pornite ilegal, în afara controlului CSM, prin acţiuni de provocare, inventarea unor fabule inexistente, pentru a se prevala de aparenţa unor acţiuni justificate în cadrul procedurilor de compromitere şi şantajare a judecătorilor”, se arată în scrisoarea semnată de Pavliuc.

Şeful oficiului Ciocana al Judecătoriei Chişinău a precizat că la comanda procurorului general a fost pornit şi în privinţa sa un dosar penal pentru divulgarea datelor despre urmărirea penală. Magistratul susţine că nu a avut tangenţe cu dosarul respectiv şi nu cunoaşte detalii.

„Solicit respectuos Consiliului Superior al Magistraturii întreprinderea de urgenţă a măsurilor necesare consolidării independenţei judecătoreşti şi apărarea statutului judecătorului de acţiunile arbitrare ale procurorului general, realizate în alte scopuri decât cele admise de lege”, se arată în scrisoarea semnată de Ghenadie Pavliuc.

Solicitată de reporterii portalului Anticoruptie.md, Maria Vieru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, ne-a declarat că Alexandr Stoianoglo respinge acuzaţiile aduse de Pavliuc.

Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ne-au comunicat că a fost recepţionată adresarea lui Ghenadie Pavliuc, însă nu există niciun demers din partea procurorului general în care să se solicite acordul privind urmărirea penală a lui Pavliuc. Aceleaşi surse au precizat că se vehiculează că Stoianoglo ar urma să depună un demers în acest sens în cadrul şedinţei de marţi a CSM.

Julieta Saviţchi
12/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii