Igor Dodon, audiat din nou în dosarul „Energocom”. Prejudiciu de 12 milioane de dolari și schema completă a combinației cu Ucraina

Mădălin Necșuțu
25/01/2022

Fostul președinte Igor Dodon este așteptat, marți, la audieri  în dosarul „Energocom” pentru a oferi explicații oamenilor legii despre schema de import de energie din Ucraina prin care statul a fost păgubit cu 12 milioane de dolari. Ilegalitățile comise în timpul mandatului lui Igor Dodon la Ministerul Economiei și al Zinaidei Greceanîi în fruntea Guvernului comunist au fost dezvăluite în 2008, într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Citația de astăzi este a doua, după ce Dodon a mai trecut printr-o audiere similară pe 29 decembrie 2021, având calitatea de bănuit.

Procurorii îl acuză pe Dodon că, în calitatea sa de ministru al Economiei de la momentul semnării unui contract de energie cu Ucraina, acesta ar fi eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008, a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru R. Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu aproape 30%.

În urma acestei afaceri, statul ar fi fost prejudiciat cu 124 de milioane de lei, echivalentul a circa 12 milioane de dolari, banii fiind transferați apoi pe contul unui offshore.

La 1 iunie 2008, Republica Moldova a procurat energie electrică din Ucraina la preț de 4,4 cenți SUA/kWh, cu 10% mai mare decât cel plătit în luna mai.

Potrivit dezvăluirilor făcute de reporterii CIJM, această majorare de preț s-a făcut în beneficiul unei firme înregistrate în Ungaria în spatele căreia erau persoane suspuse din conducerea Moldovei și Ucrainei.

Această cauză penală a fost demarată în urma unui demers făcut în 2020 de către expertul în energetică, Sergiu Tofilat, care a adus noi probe privind schemele frauduloase cu energie electrică, a relatat portalul Anticorupție.md.

„La începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA Energocom [...], în înțelegere prealabilă cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică […] ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11.927.173 de dolari”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale, care citează informații din cadrul urmăririi penale.

Potrivit estimărilor expertului în energetică Sergiu Tofilat, doar în perioada mai-decembrie 2008, consumatorii din Moldova au fost prejudiciați cu peste 14,5 milioane de dolari în urma procurărilor de energie electrică din Ucraina prin intermediul companiei ungare Energo-Partner la un preț mai mare decât cel oferit de Ukrinterenergo.

În noiembrie 2017, experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice prin intermediul unei companii-căpușă.

La scurt timp însă, procurorii au anunțat că nu vor deschide dosar penal în acest caz din lipsă de probe, disculpându-i astfel pe Igor Dodon și Zinaida Grecianîi. Ulterior au revenit asupra deciziei inițiale.

Dezvăluirile WikiLeaks despre cum a acționat Dodon

Potrivit unui document al Departamentului de Stat, dezvăluit de WikiLeaks, care face trimitere la Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, în decursul vizitei sale la Kiev, pe 20 mai 2008, prim-viceprim-ministrul Igor Dodon a avut negocieri cu oficiali ucraineni la prețul pentru furnizarea energiei electrice.

„În prezent, Moldova importă peste 70% din electricitatea sa din Ucraina, plătind 0,04 dolari SUA pentru un kilowatt-oră. Prețul Moldovei este considerabil mai mic decât cel din Ucraina 0,062 dolari SUA pentru kilowatt-oră. Anterior, Moldova a aprobat cererile Kievului de creștere treptată a prețului până la 0,06 dolari pentru kWh până iulie 2009. Cu toate acestea, în urma vizitei lui Dodon, cele două părți au convenit să majoreze prețul doar până la 0,05 dolari /kWh până în iulie 2009”, se precizează în documentul Departamentului de Stat, care citează SBU.

Cu toate acestea, în perioada mai-decembrie 2008, energia electrică a fost importată în Moldova la prețul de 0,053 dolari pentru kilowatt-oră.

Astfel, potrivit estimărilor expertului în energetică Sergiu Tofilat, doar în perioada mai-decembrie 2008, consumatorii din Moldova au fost prejudiciați cu peste 14,5 milioane de dolari în urma procurărilor de energie electrică din Ucraina prin intermediul companiei ungare Energo-Partner la un preț mai mare decât cel oferit de Ukrinterenergo.

 

 

Mădălin Necșuțu
25/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii