Dodon, pe aceeași tonalitate acuzativă cu Moscova la adresa Occidentului privind „imixtiunea factorilor externi” în alegerile parlamentare

Mădălin Necșuțu
02/07/2021
Facebook

Liderul PSRM Igor Dodon a avut, vineri, o întrevedere cu ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, căruia i-a reproșat o pretinsă ingerință în politica internă ce ar contraveni, în viziunea lui Dodon, statutului său diplomatic.

„Mi-am exprimat îngrijorarea în legătură cu imixtiunea factorilor externi în procesul electoral. În special, m-am referit la vizitele dlui Hogan la Comisia Electorală Centrală, în toiul campaniei electorale, care ar putea fi calificate ca tentativă de a influența procesele politice din Republica Moldova, ceea ce nu corespunde statutului diplomatului și încalcă art. 41 al Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, din anul 1961.

Dodon i-a dat lui Hogan o scrisoare în care au fost expuse acțiunile misiunii diplomatice americane, care, în opinia sa, „sunt inacceptabile și nu corespund practicilor dreptului internațional”.

Tot vineri, Dodon a lansat o serie de atacuri la adresa Occidentul într-un interviu pentru RIA Novosti și a vorbit de faptul că Vestul și-a stabilit sarcina de a crea o majoritate parlamentară anti-rusă în Republica Moldova după alegerile anticipate, care va urma instrucțiunile geopolitice. Anterior, purtătoarea de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a declarat, în cadrul unui briefing, că Statele Unite și UE încearcă să intervină în viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova. În același timp, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a declarat că nu a primit plângeri de la agențiile guvernamentale cu privire la intervenția în organizarea alegerilor parlamentare anticipate din alte state.

Potrivit lui Dodon, Occidentul intenționează să facă tot posibilul pentru a „trage Federația Rusă într-un nou conflict regional”.

„Cum va fi [acest conflict n.red]- doar declarații, fie să se alăture sancțiunilor anti-ruse, fie, și mai rău, să facă unele provocări în Transnistria, în ce formă va fi - vom vedea, dar cred că vor merge pe toate fronturile", a subliniat Dodon.

 

Mădălin Necșuțu
02/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii