Dodon, pe aceeași tonalitate acuzativă cu Moscova la adresa Occidentului privind „imixtiunea factorilor externi” în alegerile parlamentare

Mădălin Necșuțu
02/07/2021
Facebook

Liderul PSRM Igor Dodon a avut, vineri, o întrevedere cu ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, căruia i-a reproșat o pretinsă ingerință în politica internă ce ar contraveni, în viziunea lui Dodon, statutului său diplomatic.

„Mi-am exprimat îngrijorarea în legătură cu imixtiunea factorilor externi în procesul electoral. În special, m-am referit la vizitele dlui Hogan la Comisia Electorală Centrală, în toiul campaniei electorale, care ar putea fi calificate ca tentativă de a influența procesele politice din Republica Moldova, ceea ce nu corespunde statutului diplomatului și încalcă art. 41 al Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, din anul 1961.

Dodon i-a dat lui Hogan o scrisoare în care au fost expuse acțiunile misiunii diplomatice americane, care, în opinia sa, „sunt inacceptabile și nu corespund practicilor dreptului internațional”.

Tot vineri, Dodon a lansat o serie de atacuri la adresa Occidentul într-un interviu pentru RIA Novosti și a vorbit de faptul că Vestul și-a stabilit sarcina de a crea o majoritate parlamentară anti-rusă în Republica Moldova după alegerile anticipate, care va urma instrucțiunile geopolitice. Anterior, purtătoarea de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a declarat, în cadrul unui briefing, că Statele Unite și UE încearcă să intervină în viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova. În același timp, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a declarat că nu a primit plângeri de la agențiile guvernamentale cu privire la intervenția în organizarea alegerilor parlamentare anticipate din alte state.

Potrivit lui Dodon, Occidentul intenționează să facă tot posibilul pentru a „trage Federația Rusă într-un nou conflict regional”.

„Cum va fi [acest conflict n.red]- doar declarații, fie să se alăture sancțiunilor anti-ruse, fie, și mai rău, să facă unele provocări în Transnistria, în ce formă va fi - vom vedea, dar cred că vor merge pe toate fronturile", a subliniat Dodon.

 

Mădălin Necșuțu
02/07/2021Become a Patron!

Comentarii