Doi avocaţi din Chişinău, aleşi membri ai Comisiei de Licenţiere. Pentru cine a votat Baroul din Circumscripţia Curţii de Apel Chişinău

Julieta Saviţchi
25/10/2021
Adrian Tăbârţă şi Vadim Vieru

Apărătorii Vadim Vieru şi Adrian Tâbârţă au fost aleşi membri ai Comisiei de Licenţiere din cadrul Uniunii Avocaţilor din Moldova (UAM). Pentru Vieru au votat 338 de votanţi din cadrul Baroului Curţii de Apel Chişinău, iar pentru Adrian Tăbârţă, 337 votanţi.

Vadim Vieru deţine licenţa de avocat din iunie 2013 şi este directorul Programului Drepturile Omului din cadrul organizaţiei obşteşti Promo-Lex. Vadim Vieru a ajuns de mai multe ori în atenţia presei, în calitate de avocat în dosare de rezonanţă, cum ar fi cazul Andrei Braguţă, dar şi pentru dosarele câştigate la CEDO. Vadim Vieru s-a mai remarcat şi ca un promotor al drepturilor omului în stânga Nistrului, dar şi pentru faptul că a oferit asistenţă juridică gratuită mai multor persoane care nu au avut posibilităţi financiare să-şi angajeze un avocat.

Adrian Tăbârţă deţine licenţa din iunie 2004 şi are deja experienţa unui mandat în Comisia de licenţiere a UAM. Tatăl său, Vitalie Tăbârţă, este membru al Comisiei de Etică şi Disciplină a UAM, iar anterior a fost şi preşedinte al comisiei respective.

Pentru poziţia de membru al Comisiei de Licenţiere au candidat 7 avocaţi din cadrul Baroului din Circumscripţia Curţii de Apel Chişinău. Printre candidaţi s-a numărat şi Gheorghe Vlas, preşedintele Comisiei de Licenţiere, care s-a plasat pe poziţia a treia, cu 232 de voturi.

Pentru a alege cei doi membrie ai Comisiei de Licenţiere s-au înregistrat 839 din cei 1649 de avocaţi din cadrul Baroului din Circumscripţua Curţii de Apel Chişinău, dintre care şi-au exprimat dreptul la vot 804 apărători. Aceştea au votat electronic în perioada de 21 - 23 octombrie, având posibilitatea să-şi schimbe opţiunea. Procedura a fost criticată de mai mulţi avocaţi care au invocat că astfel votanţii ar putea fi influenţaţi.

Din Comisia de Licenţiere a UAM fac parte 11 membri, din rândul cărora este ales preşedintele. Trei membri ai Comisiei sunt aleşi din mediul academic, iar ceilalţi, din rândul avocaţilor care activeză în sistem de cel puţin 5 ani.

Julieta Saviţchi
25/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii