Doi candidați admiși la proba finală a concursului pentru funcția de director al Serviciului Vamal. Cine sunt aceștia

Anticoruptie.md
25/10/2019

Doi candidați din cinci au fost admiși la proba finală a concursului pentru funcția de director al Serviciului Vamal. Este vorba despre Natalia Calenic și Iurie Gorea. Portalul Anticoruptie.md vă prezintă detalii din CV-urile acestora.

Natalia Calenic este vicepreședinta Camerei de Comerț și Industrie (CCI). În 1999 a absolvit Universitatea de Stat a Republicii Moldova, Facultatea Drept. În 2002 a finisat studii de master în domeniul dreptului internațional la USM. Din 2002 a activat în calitate de lector la USM. În perioada 1999-2002 a activat la biroului vamal Chişinău în calitate de jurist. Ulterior, timp de patru ani a fost expert în cadrul proiectului UE TACIS, care a acorda asistenţa în vederea alinierii cadrului normativ naţional la cel European şi preluarea bunelor practice europene. În perioada 2004-2007 a activat la CCI a RM în calitate de secretar al primului comitet naţional de facilitare a comerţului MOLDPO. În 2006 a condus activitatea de broker vamal în cadrul instituției camerale. A activat în cadrul Asociaţiei Brokerilor Vamali fondată de CCI şi a prezentat interesele acesteia în relaţii cu Asociaţiile Brokerilor Vamali din Europa. În 2015-2016 a activat în cadrul Secretariatului Organizaţiei Mondiale a Vămilor, în directoratul responsabil de facilitarea comerţului. Din 2007 până în luna august 2017 a activat în cadrul Serviciului Vamal, de unde a plecat după ce a fost numită vicepreședintă la CCI.

Iurie Gorea este administrator și fondator la mai multe companii. Din 2008 administrează firma Bugor Service SRL, care oferă servicii de asistență la vămuirea mărfurilor pentru export și la procesul de devamare la import. Din septembrie 2017, Iurie Gorea este fondator și administrator la Kordon Traders, firmă înregistrată în București, cu activități în comerț. Din 2015 până în prezent administrează compania DAS Light, specializată în importul și comercializarea corpurilor de iluminat cu LED. De asemenea, Gorea este unul dintre cofondatorii acceleratorului de inovații și antreprenoriat Dreamups. Gorea este licențiat în drept și economie. Din 2003 până în 2007 a fost inspector vamal.

Anticoruptie.md
25/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii