Doi candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA) - Octavian Iachimovschi, adjunctul procurorului-șef al PA și Marcel Dumbravan, care deține interimatul pentru funcția de procuror-șef al PA din martie curent. Funcția de procuror-șef al PA a devenit vacantă după ce Veronica Dragalin și-a dat demisia din această funcție, la sfârțitul lunii februarie curent, după ce autoritățile au anunțat inițiativa de comasare a PA cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.
Potrivit Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), următoarea etapă a concursului este preselecția candidaților, care va fi efectuată de o comisie specială instituită de CSP. Membrii comisiei respective urmează să analizeze dosarele depuse și să organizeze proba interviului.
„Comisia specială examinează, în ședință închisă, dosarele candidaților și ia decizia cu privire la admiterea lor. Ulterior, lista finală a candidaților admiși se plasează pe pagina web a Consiliul Superior al Procurorilor”, scrie CSP.
Procedurile ce țin de modul de organizare și desfășurare a concursului sunt normate prin Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură (articolul 251) și prin Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a concursului public privind selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al procuraturii specializate (Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale).
Inițiativa de comasare a celor două procuraturi specializate a fost anunțată la începutul acestui an, fiind motivate prin faptul că în present mai multe instituții cercetează separat infracțiunile de corupție și crimă organizată, ceea ce este o abordare fragmentată și ineficientă. Șefa PA, Veronica Dragalin, a apreciat inițiativa ca fiind lipsită de „argumente plauzibile sau convingătoare”, iar ulterior ea a declarat că fuziunea ar avea drept scop scoaterea sa din funcție.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii