Doi congresmeni americani, către șefa FMI: „Cerem să vă asigurați că actuali guvernanți și oligarhi implicați în furtul miliardului nu sunt aceleași persoane care vor beneficia de un nou împrumut”

Anticoruptie.md
19/10/2016
David Shweikert și Randy Weber Colaj: agora.md

Doi congresmeni americani solicită Fondului Monetar Internațional să se asigure că de suma de 179 de milioane de dolari care urmează să fie acordată Republicii Moldova în cadrul unui nou program de finanțare nu vor beneficia aceleași persoane - actuali guvernanți și oligarhi - care sunt implicate în furtul a circa un miliard de dolari din sistemul financiar-bancar. Solicitarea se regăsește într-o scrisoare expediată la 14 octombrie șefei FMI, Christine Lagarde, și care a intrat în posesia portalului agora.md

„Cerem FMI să folosească resursele de care dispune pentru a se asigura că cei implicați în dispariția unui miliard de dolari, și anume actuali guvernanți și oligarhi de la putere, nu sunt aceleași persoane care vor beneficia de un nou împrumut, înaintea acordării împrumutului propriu-zis. (...) Salutăm angajamentul FMI de a dezvolta un program economic care îi va asigura Moldovei acces la asistență externă, cu angajamentul de a implementa reforme structura care să promoveze transparența și să faciliteze creșterea economică. Suntem de acord cu FMI că îmbunătățirile din sectorul de guvernanță și supraveghere trebuie demonstrate din timp pentru a asigura următoarele împrumuturi, inclusiv banii veniți de la contribuabilii americani nu trebuie să servească pentru salvarea guvernului care a fost implicat în defraudarea moldovenilor”, se arată în scrisoarea semnată de David Shweikert și Randy Weber. 

Ei amintesc despre frauda bancară și suma de circa un miliard de dolari dispăruți prin intermediul a treci bănci moldovenești, bani ce echivalează cu circa 12% din Produsul Intern Brut al statului și care a presupus inclusiv împrumuturi anterioare ale FMI. Totodată, ei califică drept „îngrijorătoare” schema prin care, prin intermediul instanțelor judecătorești moldovenești, au fost spălate circa 20 de miliarde de dolari din Federația Rusă. 

De asemenea, oficialii americani solicită conducerii FMI să spună dacă a fost desfășurată vreo investigație care să verse lumină asupra scandalului bancar explodat în 2014 și dacă instituția a întreprins pași ca să se asigure că recomandările făcute conducerii de la Chișinău sunt îndeplinite. 

Anticoruptie.md
19/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii