Doi deputați au sesizat Curtea Constituțională privind unele prevederi din pachetul asumat de Guvern, care ar facilita evaziunea fiscală și furtul banului public

Crina Dumitriu
07/04/2020
CIJM

Deputații Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, din fracțiunea PAS, au sesizat marți Curtea Constituțională în legătură cu intrarea în vigoare a legii asumate de Guvern „Privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență”, pe motiv că unele prevederi ar facilita evaziunea fiscală și furtul banului public.

„Guvernul a introdus zeci de măsuri care nu au nicio legătura cu combaterea COVID-19, iar unele dintre ele chiar dăunează grav interesului public”, spun cei doi deputați.

În prima sesizare, Curții Constituționale i s-a solicitat interpretarea articolului art.106/1 din Constituție astfel încât aceasta să facă claritate și să răspundă la întrebarea dacă angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului asupra unui proiect de lege are loc întotdeauna prin prezența reprezentantului Guvernului în ședința plenară a Parlamentului (ședință deliberativă, adică cu cvorum), indiferent dacă Parlamentul se află în sesiune ordinară sau nu.

Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru un proiect de lege ce prevede instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență. Decizia a fost adoptată în cadrul ședinței din 1 aprilie 2020. Ședința Parlamentului din 2 aprilie 2020 la care Prim-ministrul urma să prezinte proiectul legii pentru care Guvernul își angaja răspunderea nu a avut loc din lipsa cvorumului, astfel încât în spațiul public au apărut întrebări dacă procedura prevăzută de Constituție a fost respectată sau nu.

„Clarificarea acestui aspect este importantă pentru a stabili pe viitor reguli predictibile care ar fi respectate de fiecare dată când Guvernul își angajează răspunderea în fața Parlamentului”, precizează Sergiu Litvinenco.

A doua sesizare vizează controlul de constituționalitate a mai multor prevederi din Legea nr.56/2020 privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative.

În total au fost contestate prevederi care se circumscriu la trei domenii complexe, cum ar fi  modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea mineralelor utile, a taxei pentru folosirea subsolului, a cotelor taxelor pentru extragerea resurselor naturale și altor prevederi aferente din Codul fiscal; modificarea Codului fiscal prin oferirea facilităților la restituirea accizelor pentru magazinele duty-free în sensul intrării în R.Moldova și   modificarea (extinderea cu un an a) termenului de punere în aplicare a dispozițiilor Legii nr.278/2007 privind controlul tutunului care se referă la interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun pentru fumat şi a produselor conexe în spaţiile comerciale accesibile publicului.

Prevederile respective sunt calificate ca fiin „neconstituționale”, întrucât, potrivit celor doi parlamentari „nesocotesc dispozițiile art.106/1 din Constituție așa cum aceastea au fost interpretate prin Hotărârea Curții Constituționale nr.5/2016. Și anume acestea nu țin cont de criteriile obligatorii pe care trebuie să le respecte orice lege adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului: urgența în adoptarea măsurilor conţinute în lege; adoptarea reglementărilor cu maximă celeritate; aplicarea imediată; circumscrierea normelor unui singur domeniu de reglementare”.

Prevederile contestate se referă la aspecte care, în opinia deputaților, nu au nicio legătură cu obiectul legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea – acela de a institui măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative (subsecvente acestui scop) –, adevăratul scop pentru care acestea au fost adoptate fiind promovarea intereselor meschine ale clientelei politice afiliate celor două partide aflate la guvernare.

Textul sesizării cu privire la interpretarea articolului art.106/1 din Constituție se regăsește aici:

Sesizare ConstCourt Interpretare Art.106.1 by PAS Moldova on Scribd

Textul sesizării de control al constituționalității unor prevederi ale Legii nr.56/2020 privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative se regăsește aici:

Sesizare ConstCourt Neconstitutionalitate Prevederi-Legea-FacilitatiCOVID by PAS Moldova on Scribd

 

Crina Dumitriu
07/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii