Doi generali de poliție, concediați la Moscova, din cauza înscenării anchetei pe numele jurnalistului Ivan Golunov

Cornelia Cozonac
13/06/2019
Foto;SBC Austin

Doi generali de poliție au fost concediați, la Moscova, chiar de președintele rus Vladimir Putin, din cauza anchetei de trafic de droguri contra jurnalistului Ivan Golunov, arestat la 6 iunie și pus în libertate pe 11 iunie, după ce dosarul penal pe numele său a fost anulat. Arestarea jurnalistului de investigație a generat un val de solidaritate fără precedent din partea presei din Rusia, dar și pe plan internațional.

Serviciul de presă al Kremlinului, citat de presa din Rusia, spune că Putin l-a concediat pe general-maiorul Iuri Deviatkin din funcția de șef al direcției de control al drogurilor din Moscova și pe general-maiorul Andrei Pucikov, șeful poliției din regiunea administrativă vestică a capitalei ruse. Aceasta, după ce ministrul rus de Interne a anunțat că dosarul penal pornit împotriva ziaristului Golunov a fost retras din lipsă de probe. Golunov și avocații săi au declarat că drogurile i-au fost strecurate de către reprezentanți ai poliției, în mod intenționat, ca să-l compromită, iar dosarul penal - fabricat.  

Arestarea lui Golunov a fost interpretată de breaslă ca o încercare de a-l reduce la tăcere şi a-i opri investigaţiile privind corupţia în rândul oficialilor de rang înalt, iar renunțarea la acuzație - drept developarea înscenării dosarului împotriva jurnalistului.  

În timpul detenției, jurnalistul de 36 de ani s-a ales cu o coastă ruptă, comoție cerebrală și vânătăi.

Chiar dacă Golunov a fost pus în libertate, jurnaliștii ruși au desfășurat pe 12 iunie la Moscova un amplu marș de protest față de metodele cu care autoritățile ruse încearcă să-i reducă la tăcere. Presa intrnațională scrie că poliția a arestat peste 400 de persoane, printre care și jurnaliști, care purtau pancarde cu mesaje în susținerea lui Golunov.    

Cornelia Cozonac
13/06/2019

Comentarii