Doi magistrați de la Curtea de Apel Chișinău vor avea grijă de integritatea colegilor lor. Cine sunt aceștia și ce averi declară

Julieta Savițchi
16/04/2020

Magistrații Curții de Apel Chișinău, Negru Maria și Secrieru Ion, au fost desemnați judecători specializați în controlul judiciar asupra activității de testare a integrității profesionale la Curtea de Apel Chișinău. Decizia a fost luată joi de membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Ambii judecători au fost anterior subiecți ai investigațiilor jurnalistice, în care reporterii semnalau probleme de integritate.

Maria Negru și-a început cariera de judecătoare în septembrie 2005 la Judecătoria Hâncești, fiind transferată în 2011 în Judecătoria sectorului Centru din Chișinău. În decembrie 2014 este numită în funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.

Maria Negru este sora influentului avocat și proprietar al unor instituții de învățământ, inclusiv în domeniul dreptului, Gheorghe Avornic. Întâmplător sau nu, CSM a propus candidatura Mariei Negru pentru avansare în perioada când Gheorghe Avornic era membru al Consiliului. Gheorghe Avornic a părăsit sala de ședințe în momentul examinării chestiunii cu privire la sora sa.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2019, Maria Negru a intrat anul trecut în proprietatea unei case de locuit de 112,9 metri pătrați, estimate cadastral la 921,7 mii de lei, a terenului de trei ari și a unei construcții accesorii în urma semnării unui contract de determinare a cotelor-părți din proprietatea comună cu înstrăinarea cotei-părți din imobil cu condiția întreținerii pe viață. În declarația pentru anul 2018, magistrata declara despre finisarea construcției imobilului, pe care l-a dat în exploatare la 20 februarie 2019. Maria Negru a mai raportat că la finele anului 2018 a vândut cu 1,1 milioane de lei un apartament de pe strada Sergiu Rădăuțanu din Chișinău.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2017, Maria Negru a procurat apartamentul respectiv 50.175 de euro, în 2012, în baza unui contract de investiții. În același document, magistrata a mai declarat că în iulie 2017 și-a procurat cu 664 de mii de lei o casă de locuit cu suprafața de 100,8 mii de lei. În același an, Maria Negru susține că a vândut o casă cu 700 de mii de lei. Ea mai raporta apartamentul din Chișinău și o casă de 152 de metri pătrați, evaluate la 449,5 mii, pe care a dat-o în exploatare la 31 martie 2014.

Familia Negru mai deține în proprietate o mașină de teren de model Nissan X Trail, fabricat în 2006, pe care a procurat-o în 2009 cu 100 de mii de lei. Familia Negru nu deține afaceri. Soțul judecătoarei este angajat la Regia Comunal-Locativă Cricova, fiind remunerat anul trecut cu 169,6 mii de lei, de două ori mai puțin decât soția sa.

Ion Secrieru este în sistem din 1991, iar din iulie 2004 este magistrat la Curtea de Apel Chișinău. Secrieru este magistratul care s-a remarcat prin examinarea mai multor dosare de rezonanță. Acesta a făcut parte din completul de judecată care i-a achitat pe coloneii Dumitru Rusu și Petru Corduneanu, ultimul un apropiat de-al lui Igor Dodon, învinuiți de ex-deputata Valentina Cușnir că au maltratat-o în aprilie 2009.

În aprilie 2009, Ion Secrieru a dat câștig de cauză Partidului Comuniștilor, aflat atunci la guvernare, refuzând opoziției să facă copii de pe listele alegătorilor, în contextul când se vehicula că alegerile ar fi fost fraudate.

În anul 2015, Ion Secrieru și colegii săi Marina Anton, Mihai Ciugureanu, Iurie Cotruţă și Nina Traciuc au fost lipsiți de imunitate, iar CSM a dat undă verde Procuraturii Generale pentru a porni urmărirea penală pe numele acestora. Cei cinci au fost învinuiți de faptul că în urma unui proces de judecată în care s-a luat decizia ca un tată să nu fie lipsit de drepturile paterne s-a redactat un text greșit, din care reieșea tocmai contrariul. Ulterior, după ce au fost sesizați de greșeala făcută, cei cinci magistrați și-au reparat eroarea, însă au făcut-o în lipsa și fără citarea părților.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2019, Ion Secrieru deține în proprietate un apartament cu suprafața de 67,9 metri pătrați, în valoare de 503.846 de lei, dobândit în anul 2014, și un garaj cu suprafața de 17 metri pătrați, în valoare de 151.680 de lei, dobândint în anul 2016. Secrieru a cumpărat în 2017 un automobil Toyota Camry, nou, fabricat în acelaşi an, pentru care susţine că a achitat 525 de mii de lei. Aproape jumătate din sumă, 210 mii de lei, judecătorul a luat-o cu împrumut, până în 2022, cu o rată a dobânzii de 8,7 la sută.

Julieta Savițchi
16/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii