Doi secretari de stat au demisionat. Despre cine este vorba

Mariana Colun
10/07/2019

Doi secretari de stat au depus cereri de demisie, care au fost acceptate de Guvern, în ședința de miercuri. Este vorba despre secretarul de stat al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, și secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucătaru.

Anatolie Munteanu a fost numit secretar de stat la MInisterul Justiției în octombrie 2017. Anterior a fost procuror și avocat parlamentar, director al Centrului pentru Drepturile Omului. Munteanu a fost vizat anterior într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre procurorii care s-au pricopsit cu locuințe la preț redus, deși mai aveau în proprietate apartamente sau case. „Printre cei care s-au pricopsit cu apartamente în blocul procurorilor, ca ulterior să le vândă, se numără şi Anatolie Munteanu. Deşi avea din 2005 o locuință pe strada Andrei Doga din Capitală, a decis să mai cumpere una de 100 de metri pătraţi, pe care a vândut-o după opt luni de la achitarea integrală a ratelor. El spune că avea dreptul să cumpere apartamentul la preț redus, pentru că apartamentul în care locuia în acea vreme îl moștenise de la părinții lui. Spune că a fost nevoit să vândă apartamentul din blocul procurorilor, din motive personale”, se arată în investigație.

Serghei Bucătaru a ajuns viceministru la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) în 2015, iar ulterior, după reforma Guvernului, a fost numit secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii. RISE Moldova a scris că, până a ajunge viceministru, Bucătaru a reprezentat în instanțele de judecată companiile lui Iurie Chirinciuc, ex-ministrul MTID, iar în 2013 a intermediat tranzacția dintre Chirinciuc și un off-shore cipriot prin care și-a ascuns interesele în business-ul cu mobilă fabricată în Italia.

Mariana Colun
10/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii