Doi secretari generali de stat au depus cereri de demisie. Cine sunt aceștia

Anticoruptie.md
20/06/2019

Lilia Palii, secretar general al Guvernului, și Simion Carp, secretar general al Ministerului de Interne, au depus joi cereri de demisie. Acestea au fost acceptate de Cabinetul de Miniștri.

Lilia Palii a fost numită secretară generală a Guvernului în anul 2016. În perioada ianuarie-septembrie 2016 a deținut și funcția de Consilier principal de Stat al prim-ministrului. Ea a fost vizată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre beneficiarii fraudei bancare. Potrivit investigației, Palii a făcut parte din comisia specială, creată de Guvern, care a luat deciziile de acordare a garanțiilor de stat Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

„Din stenograma ședinței de Guvern la care a fost adoptată hotărârea, reiese că în componența comisiei urmau să intre reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Băncii Naționale, Centrului Naţional Anticorupţie, Serviciului de Informaţii şi Securitate. Fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu, care, potrivit stenogramelor de la ședințele secrete de Guvern, a susținut activ acordarea celor două garanții de stat, ne dă asigurări că acea comisie specială a existat și chiar a avut zeci de ședințe. Arapu susține că din componența comisiei făceau parte secretarii de stat de la Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei – Veronica Ursu și Lilia Palii (ulterior numită consilier de stat principal al premierului Pavel Filip, în prezent secretar general al Guvernului – n.r.), viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu, cineva din șefii de direcție de la Procuratura Generală, CNA și SIS, numele cărora nu și le amintește”, se arată în investigație.

Maia Sandu le-a cerut mai multor funcționari publici, care ar fi îndeplinit ordine abuzive ale Partidului Democrat să demisioneze. „Am vorbit despre anumite suspiciuni pe care le avem în raport cu deciziile unor șefi  sau la care aceștia au participat. În situația în care au fost parte la aceste abuzuri, funcționarii vor fi cercetați și vor trebui să își asume anumire responsabilități”, a precizat atunci prim-ministra.

Anticoruptie.md
20/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii