Judecătorii se plâng de presiune din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Domnica Manole: „Într-adevăr, frica este mare în sistemul judecătoresc”

Anticoruptie.md
13/03/2019
Foto: Anticoruptie.md

Consiliul Superior al Magistraturii, în loc să își îndeplinească rolul crucial de apărare a independenței individuale a judecătorilor, a devenit un instrument de presiune asupra unor judecători și o amenințare la independența acestora. Mai mult, judecătorii acuză o stare de frică apăsătoare în comunitatea lor – teama de a-și exprima părerea despre situația din sistemul judecătoresc, teama urmăririi penale pentru pronunțarea unei hotărâri contrare dezideratelor procuraturii sau ale oamenilor de la putere, teama de demisie sau de a-și ruina cariera din cauza opiniilor diferite de cele ale superiorilor. Aceasta realitate a fost constatată de către Delegația Comisiei Internaționale a Juriștilor, care a elaborat un raport despre situația justiției moldovenești.

Comisia Internațională a Juriștilor a efectuat o misiune în Republica Moldova între 19 și 23 noiembrie 2018. Scopul misiunii a fost să evalueze factorii care obstrucționează funcționarea justiției și independența acesteia, inclusiv a actualelor norme disciplinare și a mecanismelor de protecție contra comportamentului necoresponzător judiciar, precum și regulilor privind numirea, selecția, instuirea și securitatea mandatului în sistemul judecătoresc.

Delegația a făcut trimitere la declarațiile unor actori ai sistemului judecătoresc, potrivit cărora magistrații trăiesc deseori în stare de frică – teama de a-și exprima părerea despre situația din sistemul judecătoresc, teama urmăririi penale pentru pronunțarea unei hotărâri contrare dezideratelor procuraturii sau ale oamenilor de la putere, teama de demisie sau de a-și ruina cariera din cauza opiniilor diferite de cele ale superiorilor.

O altă recomandare a misiunii vizează structura și activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Delegația Comisiei Internaționale a Juriștilor s-a declarat îngrijorată de constatările conform cărora Consiliul Superior al Magistraturii, în loc să își îndeplinească rolul crucial de apărare a independenței sistemului judecătoresc ca instituție și a independenței individuale a judecătorilor, a devenit un instrument de presiune asupra unor judecători și o amenințare la independența lor.  

Comentând concluziile raportului misiunii, Domnica Manole, fosta judecătoare a Curții de Apel Chișinău, a accetuat că problemele în domeniul judiciar moldovenesc s-au agravat începând cu 2012, după numirea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii. Mai mult, fosta magistrată a subliniat că întreaga comunitate a judecătorilor este cuprinsă de teamă. „Într-adevăr, frica este mare în sistemul judecătoresc. Foști colegi îmi telefonează și îmi spun fără ocolișuri că este mai bine acolo unde mă aflu eu acum, în afara sistemului judecătoresc. În sistemul judecătoresc este o stare tensionată, o stare de presiune”, a observat ea.

„Trebuie excluși din Consiliu președintele Curții Supreme de Justiție, ministrul Justiției și procurorul  general, a adăugat ea. De fapt, acest lucru este bine știut. Nu a fost voință politică de a face acest lucru.”

Fosta judecătoare a reperat cauzele care au dus provocat această stare de degradare a domeniului. „Totul a început în 2012. Dacă analizăm jurisprudența Curții Supreme de Justiție din 2012 până în prezent, nu vom înregistra nicio hotătâre, poate cu mici excepții, care să dea dreptate judecătorului. A avut întotdeauna dreptate Consiliul Superior al Magistraturii”, a subliniat ea.

„Prin urmare, vinovat de situația degradantă în domeniul justiției este Consiliul Superior al Magistraturii, care nu își îndeplinește rolul de apărător al sistemului judecătoresc și care a permis subjugarea politică a acestui sistem.”

„Reforma ar trebui începută de la Consiliul Superior al Magistraturii. Haideți să ne aducem aminte cum au fost organizate alegerile în Consiliu. CV-urile candidaților au fost publicate în ultima clipă. Nu a fost făcută nicio ședință în cadrul căreia să fie discutate dosarele candidaților, programele lor de activitate etc.”, a evocat fosta magistrată.

„Trebuie excluși din Consiliu președintele Curții Supreme de Justiție, ministrul Justiției și procurorul  general, a adăugat ea. De fapt, acest lucru este bine știut. Nu a fost voință politică de a face acest lucru.”

Nicolae Eșanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, a declarat că este una dintre persoanele vinovate pentru derapajele în implementarea reformei în justiție, subliniit că la Ministerul Justiției există determinare pentru a schimba lucrurile.

Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție și Asociația Judecătorilor nu au putut să se întâlnească cu delegația misiunii.   

Misiunea a fost desfășurată în cooperare cu Centrul de Resurse Juridice din Moldova, care a oferit sprijinul logistic. Delegația misiunii a fost alcătuită de judecătoarea Martine Comte, fostă judecătoare a Curții de Casație și a instanței de apel din Franța și comisară a Comisiei Internaționale a Juriștilor, Dragana Boljievic, judecătoare a instanței de apel din Serbia și președintă a Asociației Judecătorilor din Serbia, și Massimo Frigo, consilier juridic superior în cadrul Programului ICJ pentru Europa și Asia Centrală.  

Anticoruptie.md
13/03/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii