Dorel Musteață riscă să piardă calitatea de membru al CSM după ce a deținut, în paralel, o funcție în altă instituție

Ilie Gulca
26/08/2020

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în privința membrului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, care ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților. El a deținut concomitent funcția de membru al CSM și cea de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ).

„În conformitate cu legislația privind Consiliul Superior Magistraturii, instituția desemnează judecătorii în Consiliul INJ, iar cei care sunt detașați din funcția de judecător la CSM nu dispun de dreptul de a accede în cadrul acestui Consiliu”, a remarcat un inspector de integritate.

Deși Dorel Musteață a declarat Autorității că a exercitat cea de-a doua funcție, în cadrul Consiliului INJ, în calitate de judecător, și nu de membru al CSM, inspectorul de integritate consideră că magistratul a avut la dispoziție termenul legal de 30 de zile pentru a demisiona din una dintre cele două funcții. Aceasta s-a întâmplat abia în iulie 2020, subliniază ANI, când, la cererea judecătorului, a fost emisă o hotărâre prin care a fost încetată calitatea de membru în Consiliul INJ, depășind astfel cu mult termenul prescris de lege.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza instituția competentă pentru a iniția procedura de încetare înainte de termen al mandatului actual, cea de membru al CSM.

De asemenea, Musteață riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pentru un termen de trei ani. Membrul CSM poate să conteste actul emis de ANI în instanța de judecată.

Dorel Musteață a intrat în atenția opiniei publice în septembrie 2019 din cauza unui litigiu dintre un grup de magistrați și CSM. Un grup din 87 de magistrați a cerut CSM să convoace, la 20 septembrie același an, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru a ridica mandatele celor pe care i-au ales ca să îi reprezinte.

Magistrații și-au argumentat demersul prin necesitatea reformării sistemului judecătoresc. CSM s-a opus solicitării, argumentând că ar fi vorba de o manipulare a majorității magistraților de un grup restrâns care urmărește anumite interese. La 20 septembrie, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să dea curs cererii magistraților de a convoca Adunarea Generală.

La 24 septembrie, același complet de judecată a emis o încheiere prin care s-a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor la 27 septembrie.

Doar că, la 26 septembrie 2019, CSM a emis o hotărâre în care menționa că nu există temei legal pentru participarea judecătorilor la AGEJ. Cu toate acestea, Adunarea a avut loc și la ea s-a decis revocarea din funcție a membrilor CSM, inclusiv a lui Dorel Musteață, însă CSM nu a recunoscut hotărârile AGEJ și și-a continuat activitatea.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au analizat declarația de avere și interese a lui Dorel Musteață pentru 2019. Conform declarației sale, el a făcut schimb de apartamente cu soacra sa. El a donat soacrei sale un apartament de 72 de metri pătrați și a primit în schimb un apartament mult mai spațios, de 101,9 metri pătrați, sub formă de donație.

Locuința este evaluată cadastral la 652.000 de lei. Tot anul trecut, magistratul a împrumutat de la bancă 225.000 de lei. El trebuie să întoarcă aceste credit până în 2022, cu o rată a dobânzii de 6%. Veniturile lui Dorel Musteață și ale soției sale au constituit 568.000 de lei în 2019.

Ilie Gulca
26/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii