Dorin Chirtoacă vs CEC // Edilul a cerut suspendarea hotărârii autorităţii electorale privind plebiscitul la care ar putea fi revocat din funcţie. Decizia CSJ

Anticoruptie.md
05/10/2017
Dorin Chirtoacă. Foto: Agora.md

Primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a contestat în instanţă decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care membrii instituţiei au stabilit ca desfăşurarea referendumului local de revocare a edilului să aibă loc pe 19 noiembrie. În acest litigiu, el este asistat de cinci avocaţi. Concomitent, Dorin Chirtoacă a cerut şi aplicarea măsurii de asigurare, adică suspendarea executării acestei hotărâri a Comisiei până instanţa se va expune pe fondul cauzei. Curtea Supremă de Justiţie i-a respins însă cererea. 

„În motivarea pretenţiilor ce ţin de asigurare a acţiunii, reclamanţii au invocat că pentru organizarea şi petrecerea referendumului sunt necesare cheltuieli de mijloace financiare publice din bugetul statului în scopul prevenirii unor pagube iminente pentru bugetul public şi consideră necesar ca până la examinarea prezentei contestaţii să fie suspendată executarea hotărârii Comisiei Electorale Centrale din 19 septembrie 2017 privind stabilirea datei de 19 noiembrie 2017 pentru desfăşurarea referendumului local privind revocarea lui Chirtoacă Dorin din funcţia de primar general al municipiului Chişinău”, se arată în încheierea Curţii Supreme de Justiţie.

Atât magistraţii Curţii de Apel Chişinău, cât şi judecătorii de la CSJ au respins cererea depusă de primarul suspendat. Potrivit încheierii Curţii Supreme de Justiţie, reclamanţii au solicitat suspendarea actului contestat până la soluţionarea definitivă a cauzei, „neindicând în cerere nicio circumstanţă care să justifice suspendarea hotărârii Comisiei Electorale Centrale”. În context, judecătorii au menţionat că suspendarea executării este o măsură cu caracter excepţional, prevăzută de lege, „care poate fi admisă numai dacă actul administrativ conţine dispoziţii ce ar putea produce reclamantului un prejudiciu iminent sau imposibil de îndeplinit în cazul anulării actului administrativ”.

„Instanţa de recurs punctează că paguba iminentă reprezintă prejudiciul material viitor şi previzibil sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcţionării unei autorităţi publice sau serviciu public. Prin urmare, Curtea de apel Chişinău corect a concluzionat că pentru a fi dispusă suspendarea executării actului administrativ contestat, persoana vătămată trebuie să dovedească temeinicia solicitării, precum şi faptul că suspendarea are drept scop prevenirea unei pagube iminente”, se arată în încheierea CSJ. 

Decizia privind desfăşurarea referendumului de revocare a primarului suspendat din funcţie a fost votată pe 12 septembrie, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. Judecătoria Chişinău a eliberat listele de semnături pentru plebiscit în luna mai. Asta după ce demersul PSRM privind înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea și desfășurarea referendumului a fost admis de Curtea de Apel Chişinău. Primul care a semnat a fost preşedintele Igor Dodon. 

Primarul municipiului Chişinău a fost reţinut pe 25 mai 2017 de procurorii Anticorupţie şi CNA în dosarul parcărilor cu plată. Potrivit Serviciului de presă al CNA, Dorin Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău. Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26 la sută din veniturile companiei reprezentau „mulţumire” pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie.

Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al municipiului Chişinău în luna iulie. Între timp, CNA a anunţat că edilul este cercetat penal într-un nou dosar. De această dată edilul este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, aducând municipalităţii prejudiciu în valoare de peste 60 de milioane de lei pentru că nu ar fi executat corect zeci de hotărâri judecătoreşti privind asigurarea cu spaţiu locativ a mai multor persoane. 

Anticoruptie.md
05/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii