Dosar penal pe cazul folosirii ilegale a lacului din satul Tomai, subiect al unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice

Victoria Dodon
01/11/2017
Foto: CIJM

Exploatarea ilegală a lacului de la hotarele satelor Tomai și Gaidar, raionul Ceadîr-Lunga din UTA Găgăuzia, acaparat de frații unui deputat socialist din Parlament, a ajuns, totuși, subiect al unui dosar penal. Informația ne-a fost confirmată de Procuratura Generală printr-o scrisoare oficială expediată după ce reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au publicat o anchetă în care detaliau cum, mai bine de un an, locuitorii satului, în frunte cu primarul, încearcă să-și recapete proprietatea publică, dar fără rezultat. 

Potrivit scrisorii semnate de Alexandru Nichita, procuror-șef al Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății din cadrul Procuraturii Generale, cauza penală a fost pornită pe 19 octombrie pe faptul folosirii arbitrare, cu încălcarea modului stabilit de lege, a iazului situat la hotarul satelor Tomai și Gaidar. Pe 20 octombrie, dosarul a fost transmis Procuraturii UTA Găgăuzia pentru desfășurarea urmăririi penale. Asta deși, anterior, procurorii din sudul țării susțineau că subiectul nu ține de competența lor

„Procuratura a analizat petițiile, am reacționat, dar nu ține de competența noastră pentru că acolo e vorba de o dispută de ordin civil. Din câte știu, una dintre părți chiar tărăgănează procesul. Procuratura nu are competențe și nicio bază pentru a se implica într-o dispută de ordin civil, legată de folosirea unui lac după expirarea unui contract”, le-a declarat reporterilor Ruslan Caraivan, actualul procuror al Găgăuziei. 

Lacul de la hotarele satelor Tomai și Gaidar se întinde pe o suprafață de peste 70 de hectare. Potrivit anchetei Centrului de Investigații Jurnalistice, doi frați ai parlamentarului socialist Fiodor Gagauz continuă să-l folosească pentru pescuit și comercializarea peștelui chiar dacă contractul de arendă, încheiat la începutul anilor 2000 cu administrația locală, a expirat în iunie anul trecut. Sătenii, în frunte cu primarul, au expediat zeci de adresări și petiții organelor de drept regionale și centrale, precum și factorilor de decizie, dar nimic nu a dat rezultate deocamdată, toți sugerând edilului să se adreseze în instanță. A făcut-o și pe asta, doar că cele două procese de judecată bat pasul pe loc. „Am rămas fără nicio susținere, toți ne-au lăsat unu la unu cu această problemă și nu mai știm ce să facem. Ultima instanță sunteți voi, jurnaliștii…”, se plângea Fiodor Topciu, primarul satului Tomai. 

Pe de altă parte, nici deputatul socialist, nici fraţii acestuia, care folosesc iazul, nu au vrut să comenteze situaţia. „Suntem familii diferite, fiecare cu propriile griji. Nu știu cine este avocatul, nu mă ocup cu asta. Toate cele bune”, ne-a spus scurt Fiodor Gagauz, parlamentar din anul 2014.  

Potriivt legii, samavolnicia soldată cu daune în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la trei la opt ani. 

 

Victoria Dodon
01/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii