Două dintre cele mai influente partide europene, îngrijorate de justiția selectivă din Republica Moldova

Anticoruptie.md
26/07/2017
Twitter/Hans van Baalen

Partidul Popular European (PPE) și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) denunță cu fermitate utilizarea justiției selective pentru a reduce la tăcere opoziția din Republica Moldova, mai ales cea care a criticat adoptarea noului sistem electoral mixt. Ținând cont de ultimele evenimente, președinții celor două partide, Joseph Daul și Hans van Baalen, cer să fie oprită orice finanțare din partea UE și să fie reevaluat cât mai curând posibil Acordul de asociere UE - Republica Moldova.

Într-o declarație comună semnată de cei doi lideri politici europeni, se menționează că formațiunile observă cu îngrijorare crescândă deteriorarea statului de drept și a standardelor democratice în Republica Moldova. „În loc de a căuta să avanseze țara și poporul său de-a lungul drumului spre prosperitate, Partidul Democrat (PDM), împreună cu socialiștii (PSRM), conduși de liderul lor Plahotniuc, au ales să întărească autocrația. În ultimele luni, alianța PDM-PSRM a intensificat intimidarea și hărțuirea oponenților politici pro-europeni, mai cu seamă după ce PDM-PSRM au ignorat în mod voit recomandările Comisiei de la Veneția și au schimbat sistemul electoral. PPE și ALDE denunță cu fermitate utilizarea justiției selective pentru reducerea la tăcere a opoziției, ca în cazul lui Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului și prim-vicepreședinte al Partidului Liberal, membru al ALDE”, se arată în declarație.

Președinții PPE și ALDE subliniază că deși sunt de acord că orice faptă rea trebuie să fie investigată și că cei responsabili trebuie să fie aduși în fața justiției, provoacă preocupări majore și îndoieli faptul că sistemul de justiție al Republicii Moldova, controlat de Plahotniuc și de alianța PDM-PSRM, va fi capabil să asigure o anchetă transparentă, un proces echitabil sau un verdict imparțial.

„Dimpotrivă, după cum reiese din declinul libertății presei, abuzul instituțiilor de stat și suprimarea societății civile, guvernul moldovean, sub conducerea PDM-PSRM ale lui Plahotniuc, a pus în pericol cu adevărat unele dintre cele mai mari realizări ale poporul Republicii Moldova în ultimii ani și a transformat țara astfel încât astăzi este departe de a fi campion al Parteneriatului Estic”, punctează Joseph Daul și Hans van Baalen.

Cei doi se adresează cu un apel către Serviciul european pentru acțiune externă, Consiliul Europei și alte instituții UE, pentru a evalua imediat declinul statului de drept și a standardelor democratice în Republica Moldova, în vederea stopării oricărei finanțări din partea UE, condiționării stricte a finanțării ulterioare și cer reevaluarea cât mai curând posibil a Acordul de asociere UE - Republica Moldova. 

Anticoruptie.md
26/07/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii