Două magistrate implicate în dosare scandaloase au demisionat. Ce decizii controversate au luat

Mariana Colun
24/09/2019
Foto: csj.md, magistrat.md. Colaj: CIJM

Vicepreședinta Curții Supreme de Justiție, Tatiana Vieru, și magistrata Curții de Apel Chișinău, Natalia Simciuc, au decis să părăsească sistemul judecătoresc. Cererile lor de demisie au fost aprobate, marți, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătoarele au fost implicate în luarea mai multor decizii controversate în dosare de rezonanță.

Tatiana Vieru urmează să fie eliberată, începând cu 5 noiembrie. Magistrata a fost propusă pentru numire în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, pe un termen de patru ani, la sfârșitul lunii decembrie 2016. În noiembrie 2018, ea a mai depus o cerere de demisie la CSM, care a fost aprobată. Ulterior, însă s-a răzgândit și și-a retras cererea. Anticoruptie.md a scris, anterior, despre faptul că Vieru este una dintre judecătoarele din Republica Moldova în privința căreia au fost depuse mai multe sesizări la CSM.

Tatiana Vieru se regăsește printre cei șapte magistrați care au judecat dosarul Registru, obligând întreprinderea de stat să îi achite despăgubiri de 7,8 milioane de dolari unei companii dubioase, Intercomsoft LTD. În 2013, ministrul de atunci al Justiției, Oleg Efrim, a cerut cercetarea disciplinară a magistraților pentru implicare în dosarul Registru. În calitate sa de membru al CSM, ministrul a constatat că, atât decizia instanței de apel, cât și a celei de recurs în dosarul Registru versus Intercomsoft LTD, sunt emise cu încălcarea gravă a normelor de drept procesual și material. Oleg Efrim a remis materialele pentru examinare Colegiului Disciplinar de pe lângă CSM în privința judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie: Svetlana Filincova, Svetlana Novac, Tatiana Vieru, Iurie Bejenaru şi Galina Stratulat. Judecătorilor li se imputau grave ilegalități admise la examinarea dosarului menționat, precum încălcarea normelor materiale.

De asemenea, Tatiana Vieru a fost președinta completului de judecată care a examinat dosarul referendumului. Atunci, magistrații au dat câștig de cauză Comisiei Electorale Centrale, care a respins solicitarea a peste 400 de mii de cetățeni în vederea organizării unui plebiscit pentru modificarea procedurii de alegere a șefului statului. Tot ea a condus completul de judecată care a examinat dosarul diasporei. Moldovenii de peste hotare au contestat în judecată încălcarea dreptului la vot, la alegerile prezidențiale din 2016. 

Potrivit informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului”, cinci hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Tatiana Vieru, au fost obiect de examinare la CEDO, în trei dintre aceste cazuri, Curtea de la Strasbourg a constatat încălcarea libertății de exprimare.

Natalia Simciuc face parte din completul de judecată, care, în decembrie 2016, a decis să respingă contestația moldovenilor care nu au putut vota peste hotare. În decizia emisă la 6 decembrie 2016 de Curtea de Apel Chișinău, magistrații Iulia Cimpoi, Natalia Simciuc și Victor Pruteanu au adus mai multe explicații în susținerea faptului că atât organele electorale, cât și Ministerul de Externe și Guvernul au acționat conform legii în raport cu moldovenii care nu au putut vota. Între altele, Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău ar fi acționat corect atunci când, prin hotărârile din 16 și 17 noiembrie, „a luat act” de cele circa 4.000 de contestații depuse de persoanele care nu au reușit să voteze, fără să se expună pe fondul acestora.

Deși apelanții consideră că astfel Consiliul a încălcat procedurile și a emis două hotărâri ilegale, judecătorii susțin că organul electoral a acționat conform competențelor, pentru că, contestațiile depuse după încheierea zilei alegerilor urmează să fie examinate de instanța care va valida sau invalida scrutinul per total, adică, Curtea Constituțională.

Mariana Colun
24/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii