Drepturile omului și justiția, pe agenda unei tabere de vară pentru tineri

Anticoruptie.md
06/07/2021
PNUD Moldova

Un grup din 28 de elevi și eleve din patru raioane ale țării își petrec vacanța învățând despre drepturile omului și justiție în cadrul taberei de vară „YOUthAct - Tinerii pentru Justiție”, care se desfășoară în perioada 5 – 9 iulie, la Vadul lui Vodă. Participanții vor fi instruiţi în domeniul drepturilor omului, vor afla care instituții sunt responsabile de protecția acestora, ce instrumente de protecție ale drepturilor există la nivel național și internațional. Totodată, ei vor fi instruiți într-o manieră interactivă despre felul în care este organizat și funcționează sistemul judecătoresc din țara noastră. Inițiativa se înscrie în proiectul „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova cu suportul Suediei.

Tinerii care participă la tabăra de vară sunt din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și Comrat (regiunile de intervenție ale proiectului) și au fost selectați în bază de concurs.

De la mentori - apărători ai drepturilor omului, judecători, avocați, reprezentanți ai organizațiilor societății civile, ei vor afla de ce este importantă respectarea drepturilor omului, dar și cum se pot implica în promovarea acestor drepturi la nivel local și național.

În cadrul unor sesiuni de instruire, care vor fi organizate la Institutul Național al Justiției, participanții vor asista la simularea unui proces de judecată, astfel ca să înțeleagă mai bine care sunt rolurile fiecărui participant într-un proces. Totodată, elevii vor avea posibilitatea să viziteze Curtea Constituțională a Republicii Moldova, pentru a înțelege mai bine rolul acesteia într-o societate democratică și modul în care funcționează mecanismul constituțional.

Adam Amberg, şef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei în Moldova, a declarat în cadrul festivității de deschidere a taberei de vară: „Respectarea drepturilor omului este principiul de bază al oricărei societăți. Acestea însă nu vin pur și simplu, în fiecare comunitate este nevoie de un efort pentru a asigura respectarea legii, statului de drept și securizarea spațiului în care suntem. Fiecare dintre noi este responsabil să protejeze și să asigure respectarea libertăților principale pentru o democrație. Această tabără de vară vă va ajuta să promovați tot ceea ce înseamnă respectarea drepturilor omului, asigurarea egalității de gen, lupta cu corupția, asigurarea accesului la justiție și eliminarea violenței în bază de gen, așa încât să transformăm societatea noastră într-un spațiu mult  mai bun pentru fiecare dintre noi. Sunt sigur că aici veți găsi răspunsuri și instrumente pentru promovarea drepturilor omului în comunitățile voastre”.

Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă a PNUD, a menționat: „Tinerii au fost întotdeauna factori majori ai schimbării, în timp ce participarea lor este esențială pentru a realiza o dezvoltare durabilă pentru toți, care include respectarea drepturilor omului și a egalității. Abilitarea tinerilor pentru a-și cunoaște mai bine drepturile și a le revendica generează beneficii globale. Sper că activitățile din cadrul acestei tabere vor contribui la mobilizarea voastră astfel încît să deveniți avocați în consolidarea statului de drept și a accesului la justiție în Moldova”.

Gheorghe Spânu, locuitor din satul  Măgdăcești, raionul Criuleni, este convins că participarea la acest eveniment îi va deschide oportunități noi pentru implicare civică: „Uneori, în societatea noastră, oamenii care își exprimă opinia liber, sunt discriminați, dacă această opinie nu coincide cu a celorlalți. Eu consider că fiecare trebuie să aibă dreptul să își exprime părerea și că fiecare merită să fie ascultat. Dacă ceva este diferit, nu înseamnă neapărat că este ceva rău, uneori, o gândire dintr-un alt punct de vedere, poate avea un impact foarte bun”.

O altă participantă la tabăra de vară, Ionela Ciobanu din Gura Galbenei, Cimișlia, spune că instruirile în domeniul respectării drepturilor omului trebuie să înceapă de pe băncile școlii. „Eu consider că informarea și implicarea trebuie să înceapă încă din școală. Elevii sunt viitorul țării, ceea ce înseamnă că baza soluționării unor probleme este un sistem de învățământ mai bine dezvoltat care să încurajeze elevii să lucreze în echipă, să învețe lucruri noi și să descurajeze concurența nesănătoasă între elevi sau discriminarea”.

 

Anticoruptie.md
06/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii