După ce forțele proruse au pierdut alegerile în Moldova, Kalașnikov lansează amenințări: „Moscova va intensifica factorul transnistrean în cazul unui curs antirusesc al Chișinăului”

Ilie Gulca
13/07/2021

Rusia „va intensifica factorul transnistrean”, dacă noul guvern al Republicii Moldova va opta pentru o politică antirusească, a declarat șeful Comitetului Dumei de Stat al Federației Ruse pentru afacerile Comunității Statelor Independente, ale integrării eurasiatice și pentru relațiile cu compatrioții, Leonid Kalașnikov.

„Politica rusească față de Moldova va depinde de partidul care a fost ales [în Moldova]: dacă această putere se va îndepărta de Rusia, evident, că vom acționa corespunzător, în special, vom întări factorul nostru transnistrean”, a spus Kalașnikov luni pentru agenția Interfax după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipare în Moldova.

Mai mult, a relevat el, „asta va fi și mai greu, deoarece Transnistria se află acum între două state dușmănoase”.

În opinia deputatului rus, „declarațiile conciliante ale PAS despre relațiile cu Rusia în ajunul alegerilor se vor transforma în pro-UE și pro-NATO și în resuscitarea scenariului de forță față de Transnistria și ulterior, probabil, unirea cu România”.

Kalașnikov consideră că „toate astea nu convin populației rusofone și găgăuze din Moldova”.

„Dacă Sandu va promova în continuare o asemenea politică, ascunzând-o cu dibăcie sub masca colaborării cu Rusia, asta va fi un fiasco, la fel ca în cazul predecesorilor săi și, din păcate, țara nu va ieși din această groapă”,  a mai spus parlamentarul rus.

PAS a acumulat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 52,80% din voturi. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 27,17% și Partidul Șor – 5,74%. După calculele preliminare, PAS urmează să aibă 63 de mandate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 (PSRM – 22 și PCRM –10).

Ilie Gulca
13/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii