După ce socialiștii au înregistrat un proiect de lege prin care SIS urmează să fie luat din subordinea președintelui țării, Maia Sandu cheamă la proteste

Irina Odobescu
02/12/2020
Captură: privesc.eu

După ce anul trecut deputații au votat un proiect de lege care prevede că Serviciul de Informații și Securitate să treacă în subordinea președintelui țării, acum socialiștii au schimbat macazul. Miercuri, deputații PSRM au aprobat în Comisia juridică un proiect de lege prin care SIS-ul să fie trecut sub control parlamentar. Drept reacție, președinta aleasă, Maia Sandu, l-a acuzat, în cadrul unui briefing, pe Igor Dodon, că încearcă abuziv să anuleze votul poporului și cheamă cetățenii Republicii Moldova să protesteze joi în fața Parlamentului, pentru a opri „majoritatea oligarhică Dodon-Șor din tentativa de uzurpare a puterii”. 

„Proiectul de lege cu care a venit astăzi în Parlament PSRM, prin care Serviciul de Informații și Securitate este scos din subordinea președintelui este un abuz antidemocratic, pus la cale de persoana care a pierdut alegerile și încrederea poporului. Pe de altă parte, se anulează rezultatele votului dat de popor. Este clar că acest abuz nu este ultimul și că în continuare socialiștii și deputații lui Șor încearcă să lupte contra poporului”, a spus Maia Sandu în cadrul briefingului de presă. 

Potrivit președintei alese, prin trecerea SIS-ului sub control parlamentar, „majoritatea Dodon-Șor aruncă la gunoi voința oamenilor care au votat ca președintele să lupte împotriva corupției și sărăciei, pentru a avea o țară în care este ordine și dreptate”. 

„Mâine, joi, la ora 10:00 vă indemn să ieșiți în fața Parlamentului cu măști și respectând distanța socială pentru a vă apăra votul. Trebuie să oprim majoritatea oligarhică Dodon-Șor”, a mai spus Maia Sandu. 

Precizăm că deputații socialiști au înregistrat, miercuri, un proiect de lege care prevede că Serviciul de Informații și Securitate va fi luat din subordinea președintelui Republicii Moldova. Comisia juridică numiri și imunități a aprobat cu cinci voturi un raport pentru două lecturi în acest sens.

În iunie 2019, majoritatea parlamentară a votat un proiect de hotărâre prin care SIS a trecut în subordinea președintelui țării, deși a rămas să fie controlat și de Parlament.

Irina Odobescu
02/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii