După o creștere cu 30 la sută a prețurilor la produsele petroliere, ANRE decide să reexamineze metodologia de calcul

Cornelia Cozonac
10/06/2021
Captură web

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va discuta, la 14 iunie, o nouă metodologie de calcul a prețurilor la produsele petroliere. Această decizie, anunțată miercuri, vine după mai multe proteste și nemulțumiri din societate și la nivel politic în legătură cu creșterea semnificativă, cu circa 30 la sută, în ultimile șase luni, a prețurilor la carburanți.

Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară, în comun cu Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”, au cerut, la începutul lunii iuni, plafonarea prețurilor la carburanți. Cele două organizații i-au dat ANRE un termen de zece zile pentru prezentarea unei soluții care să conducă la plafonarea prețurilor la carburanți, ultimatum care expiră la 14 iunie, dată la care autoritatea și-a programt să revadă metodologia de calculare a prețurilor.   

Fracțiunea parlamentară a Platformei Demnitate și Adevăr, care a semnalat de mai multe ori derapajele pe piața produselor petroliere, a cerut la începutul lunii iunie convocarea de urgență a ședinței plenare a Parlamentului pentru a examina creșterea continuă a prețurilor. Vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, susține că pe piața produselor petroliere se fac acorduri secrete de cartel, iar Parlamentul trebuie să audieze factorii de decizie din acest domeniu.    

ANRE și Conciliul Concurenței nu au reacționat deocamdată la solicitarea parlamentarilor din Platforma Demnitate și Adevăr.

În ultimele 6 luni, în Republica Moldova benzina s-a scumpit cu peste 5 lei, adică cu peste 30 la sută.  

 

Cornelia Cozonac
10/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii