După Plahotniuc, toată conducerea Partidului Democrat a demisionat

Crina Dumitriu
29/06/2019

După ce acum cinci zile, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și-a anunțat retragerea de la conducerea formațiunii, sâmbătă au demisionat toți cei 11 vicepreședinți - Andrian Candu, Serghei Iaralov, Alexandru Botnari, Eleonora Graur, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Alexandru Cauia, Vladimir Cebotari, Sergiu Sîrbu, Valentina Buliga și Valentina Stratan. În aceeași zi și-a depus mandatul și secretarul general, Constantin Botnari.

Vicepreședinții democrați au depus cereri de demisie în cadrul Consiliului Politic Național al PDM, care s-a întrunit sâmbătă. În cadrul unei conferințe de presă, după ședinșa Consiliului Politic, fostul premier Pavel Filip, care asigură interimatul funcției de președinte al PDM, a anunțat că noii conducători ai formațiunii urmează să fie aleși la congresul extraordinar al partidului, programat să se desfășoare la 27 iulie. La congres va fi aprobat un nou program al partidului, a spus Pavel Filip. 

Fostul premiar a mai spus că vicepreședinții care și-au dat demisia nu își retrag deocamdată mandatele în Parlament și nu își suspendă calitatea de membru al formațiunii.

„Cu toții am ajuns la concluzia că partidul rămâne o forță politică puternică și necesară pentru Republica Moldova. PDM a fost întotdeauna o forță care a echilibrat lucrurile în stat. Avem timp până la 27 iulie ca să facem o analiză profundă a tot ce s-a întâmplat în PDM, să înțelegem ce trebuie să schimbăm, ca după congres să avem o formațiunile politică puternică, bazată pe valorile europene și orientată spre nevoile oamenilor”, a declarat Pavel Filip după ședință.

Pavel Filip a făcut apel către noua majoritate parlamentară ”să nu distrugă proiectele sociale și economice, inițiate anterior și de care cetățenii au nevoie”. ”Acțiunile bazate doar pe dorința de răzbunare nu este ceea de ce au nevoie oamenii. PDM își va asuma rolul de partid care va echilibra lucrurile în stat și va munci în continuare pentru asigurarea bunăstării cetățenilor, garantarea suveranității și integrității teritoriale a țării”, a mai spus Pavel Filip.

Partidul Democrat își va schimba și sediul luxos, întrucât formațiunea nu-l mai poate întreține, a precizat Pavel Filip. 

În scrutinul electoral din 24 februarie 2019, PD a obținut 30 mandate de deputat.       

Partidul Democrat din Moldova s-a aflat la guvernare în ultimii zece ani. În aprilie 2009, formațiunea nu a reușit să treacă pragul electoral. Reușește să intre în Parlament peste câteva luni, după scrutinul anticipat din iulie 2009, și cu 13 deputați devine parte a alinanței de guvernare. Chiar dacă nici la alegerile din 2010 și 2014, formațiunea nu a adunat mai mult de 20% din sufragii, în 2016 PDM a ajuns să aibă o majoritate parlamentară și reprezentanți la conducerea celor mai multe instituții publice. Criticat pentru folosirea abuzivă a resurselor administrative, finanțări dubioase și cheltuieli netransparente, PDM a ajuns formațiunea cu cel mai mare buget adunat din donații - peste 190 de milioane de lei în ultimii trei ani. Veniturile partidului au sporit considerabil de când șefia formațiunii a fost preluată de Vlad Plahotniuc, care și-a pus în slujba partidului și fundația personală Edelweiss.  

Crina Dumitriu
29/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii