Echipa de avocați angajată de Veaceslav Platon. Procurorii, nemulțumiți de numărul prea mare al apărătorilor

Anastasia Nani
06/09/2016
Veaceslav Platon. Foto: asn.in.ua

Omul de afaceri Veaceslav Platon, cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, și-a angajat mai mulți avocați din Republica Moldova, Ucraina și Rusia, iar rolurile lor par să fie bine determinate. Printre apărători este și Ilia Novikov, un renumit defensor de la Moscova care a reprezentat-o pe Nadejda Savcenko, aviatoarea ucraineană condamnată la 22 de ani de puşcărie în Rusia, eliberată în mai 2016. Procurorii se declară nemulțumiți și susțin că numărul mare de avocați, circa zece, face examinarea cazului anevoioasă. 

Ilia Novikov a declarat în cadrul unui interviu acordat portalului RBK Ucraina că îl reprezintă pe Veaceslav Platon doar în partea ce ține de extrădarea în Republica Moldova. „Rolul meu este să demonstrez că extrădarea a fost ilegală. Aici se va încheia misiunea mea”, a declarat, între altele, Ilia Novikov în interviul publicat la 31 august

Începând cu 2002, apărătorul a fost participant la jocul intelectual televizat „Ce? Unde? Când?” («Что? Где? Когда?»), fiind recunoscut de mai multe ori drept cel mai bun membru al echipei din care făcea parte. După ce Ilia Novikov a preluat cazul Nadejdei Savcenko, el nu a mai fost lăsat să participe în cadrul acestui joc. La 1 septembrie, atunci când Judecătoria sectorului Buiucani l-a informat pe Veaceslav Platon despre mandatul de arestare emis pe numele său, Ana Ursachi, unul dintre avocații lui Platon la Chișinău, a declarat că Ilia Novikov va fi liderul echipei de apărători. 

La rândul său, Ana Ursachi susține că a fost angajată de soția businessmanului. „M-a contactat soția lui Veaceslav Platon, bifând în dreptul numelui meu în lista unor avocați care au participat în cazuri rezonante. Înțeleg că am fost luată din cauza unei lupte pe care o duc direct cu Plahotniuc”, a spus jurnaliștilor Ana Ursachi. De-a lungul anilor, Ana Ursachi, avocată din 2001, i-a reprezentat pe Grigore Petrenko, acuzat în dosarul privind dezordinile şi violenţele din 6 septembrie 2015 din faţa sediului Procuraturii Generale, pe Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, Sergiu Cebotari, fostul angajat de la Poșta Moldovei care a făcut publică schema de contrabandă cu anabolizante, Nicolae Vicol, fostul șef al Fiscului condamnat pentru acte de corupție. Tot ea a reprezentat familia fostului deputat Ion Butmalai care, potrivit oamenilor legii, s-ar fi sinucis. Ana Ursachi a fost apropiată și de Mișcarea Antimafie, condusă de Sergiu Mocanu, a ieșit cu discursuri la protestele organizate de Platforma Demnitate și Adevăr și a făcut mai multe declarații acuzatoare la adresa lui Vlad Plahotniuc.

Ion Vâzdoagă, avocat din 2002, este un alt defensor din echipa celor care îl reprezintă pe Veaceslav Platon. El a fost oponent cu Ana Ursachi în dosarul lui Adrian Nichifor, condamnat pentru că l-a ucis pe Iurie Pârlici, fratele comisarului de atunci al raionului Nisporeni. Ion Vâzdoagă l-a apărat pe Adrian Nichifor, despre care presa a scris că i-ar fi fost apropiat lui Vladimir Plahotniuc, ambii fiind originari din Grozești. În acel dosar Ana Ursachi a reprezentat familia victimei. Tot Ion Vâzdoagă l-a reprezentat pe jurnalistul Vadim Ungureanu, reținut pentru că ar fi șantajat persoane cu funcții de răspundere din cadrul MAI pentru a obține informații compromițătoare despre artiști din Republica Moldova. Anterior, avocatul a fost directorul Centrului pentru combaterea traficului de femei. 

Și Gheorghe Malic, fost director al Direcţiei generale urmărire penală a Inspectoratului General al Poliţiei al MAI, a fost contactat pentru a fi angajat în cazul lui Platon. Deocamdată, între părți nu a fost încheiat un contract. În trecut, el a deţinut mai multe funcţii de conducere în cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova. Ulterior, a fost avocat în cadrul Biroului asociat de avocaţi Pro-Dreptate din Chişinău, iar în perioada 2009 – 2013 a ocupat fotoliul de şef al Departamentului urmărire penală al MAI.

În Ucraina, businessmanul este reprezentat de firma de avocatură Pravovest, iar primul dintre apărători care ar fi intervenit la reținerea lui Veaceslav Platon este Gleb Seghida, manager-partener al companiei. Seghida are o experiență de circa zece ani, declarându-se expert în domeniul imobiliar, cel al construcțiilor, dar și financiar-bancar. Apărătorul a ajuns în vizorul presei de la Chișinău și datorită fotografiilor făcute în vacanțe în țări exotice, pe care le-a postat pe rețelele de socializare.

Denis Șkiptan, și el apărător în cadrul Pravovest, a apărut la o conferință de presă, alături de soția omului de afaceri, Evghenia Tulicevskaia. Cei doi au vorbit despre reținerea și extrădarea omului de afaceri. Atât Seghida, cât și Șkiptan oferă cu regularitate comentarii privind eventuale probleme cu care se pot confrunta cetățenii. Printre clienții Pravovest se numără Lukoil, Repsol, Hitachi, Delfin Grup, Ukraine International Airlines etc. 

Tot din Ucraina este și Alexei Șevciuk. Și el a vorbit despre faptul că extrădarea lui Veaceslav Platon a fost ilegală. El este manager-partener al companiei Shevchuk&Partners. La începutul lunii septembrie, Ilia Novikov a anunțat că va vorbi despre dosarul businessmanului într-o conferință de presă alături de Alexei Șevciuk.

Lista avocaților nu se oprește însă aici. Se cunoaște și despre faptul că omul de afaceri ar fi reprezentat „din umbră” de mai mulți juriști. 

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, a anunțat că se cunoaște despre circa zece defensori care l-ar reprezenta pe omul de afaceri, doar că aceștia nu au depus încă mandatele, așa că nu se cunoaște numele tuturor. „El poate să aibă și o sută, dacă are cu ce să-i plătească”, ne-a spus Viorel Morari. 

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, cu cât mai mulți apărători sunt implicați într-un dosar, cu atât este mai dificil de lucrat. „Fiecare participant își înaintează propriile cereri. În plus, aceștia au deficiențe de comunicare pe interior. Avocatul Ursachi declară că hotărârea de eliberare a mandatului de arest trebuie să fie contestată la Curtea de Apel, când această instanță a emis deja o încheiere pe caz încă în perioada în care Platon era în Ucraina. Cererea a fost depusă atunci de avocatul Vâzdoagă, un alt apărător”, ne-a informat procurorul.  

Anastasia Nani
06/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii