Efectele negative ale Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsc asupra Nistrului: Nu există siguranța că partea ucraineană va deversa permanent Moldovei un debit minim

Irina Odobescu
15/09/2021
Foto: CIJM

Regimul termic al apei e dezechilibrat, iar în unele regiuni ale fluviului cantitatea de apă e diminuată. Acestea sunt unele concluziile unui studiu realizat de PNUD Moldova, care a subliniat că cel mai afectat sector de Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsc este la 150 de kilometri în aval de Naslavcea.

„Studiul confirmă științific faptul că întreg Complexul Hidroenergetic Nistrean (CHN) are un impact semnificativ asupra mediului, iar acest impact, conform reglementărilor naționale și internaționale din domeniul protecției mediului, trebuie eliminat sau compensat. Astfel, Ministerul Mediului va deține mijloacele necesare pentru luarea unor măsuri concrete, atât prin dezvoltarea politicilor de dezvoltare națională și locală, cât și în cooperare cu partenerii ucraineni”, a declarat Iordanca-Rodica Iordanov, secretară de stat din cadrul Ministerului Mediului. 

Activitatea Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsc are un impact negativ asupra stării hidrologice a râului, manifestat prin fenomenul de hydropeaking sau efectul pulsatoriu al undelor. Complexul Hidroenergetic influențează negativ asupra stării morfologice, iar transportul de sedimente e redus esențial. Mai mult, activitatea Complexului influențează și temperatura apei râului. Apa este cu până la 7,5°C mai rece vara și cu 5°C mai caldă în sezonul rece.

Totodată, au crescut suprafețele acoperite cu plante acvatice care pot dăuna fluviului, de la 1 la 85% în sectorul de nord al Moldovei, a scăzut nivelul de zooplancton și organismelor de adâncime. Au dispărut 19 specii de pești în segmentul mijlociu și 15 specii în cel inferior, a scăzut efectivul speciilor valoroase de pești (cegă, crap, șalău, știucă, morunaș) de circa 40 de ori. Din punct de vedere economic, apa Nistrului pe alocuri este în cantități instabile sau chiar puternic diminuată.

„O altă categorie de impacturi ale Complexului au efecte regulatorii. Astfel, debitele minime au crescut de două ori și este asigurat debitul minim de 100 metri cubi pe secundă, ceea ce contribuie la atenuarea efectelor secetei. Debitele maxime au fost reduse încât este atenuat riscul de inundații, are loc reglarea sezonieră a scurgerii de apă”, scrie în comunicatul emis de PNUD Moldova.

Cu toate acestea, nu există siguranța că partea ucraineană va asigura evacuarea permanentă a debitului minim de 100 de metri cubi pe secundă și nu au putut fi demonstrate pierderile de apă prin infiltrație, volumul infiltrațiilor, impactul asupra apelor subterane, creșterea riscului de exces de umiditate în zonele învecinate, nerespectarea părții de operare a Complexului – erori umane, tehnice.

Studiul impactului social și de mediu al Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsc va oferi asistență autorităților Republicii Moldova în procesul de negocieri cu partea ucraineană privind exploatarea în comun a râului Nistru.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au realizat două anchete despre pericolul pe care îl prezintă extinderea Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk. Investigațiile au constatat că Chișinăul riscă să piardă complet accesul la principala sursă de apă potabilă, Nistrul. Moldova face parte din categoria statelor cu insuficiență de apă și cu risc sporit la impactul schimbărilor climatice

Ucraina ignoră impactul ecologic al proiectului energetic Novodnestrovsk asupra Moldovei.

Irina Odobescu
15/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii