Eliminarea activităților ilegale, printre acțiunile prioritare pentru reglementarea conflictului transnistrean

Ilie Gulca
08/09/2021
Viceministrul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski

Vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, a menționat prioritățile care vor sta la baza unui proces complex al reglementării transnistrene. Pe 6 septembrie 2021, Biroul Politici de reintegrare a desfășurat consultări publice, în regim online, pe marginea Planului de acțiuni al Guvernului Republicii Moldova pentru 2021–2022.

Astfel, în prim-planul acțiunilor cu prioritate au fost plasate combaterea schemelor care au favorizat anumite persoane – excluderea intereselor personale și promovarea unor politici interinstituționale coerente bazate pe interesul național; prevenirea și combaterea activităților ilegale.

În același timp, actuala conducere a Biroului Politici de Reintegrare optează pentru sincronizarea abordărilor și a politicilor de reintegrare a țării, colaborarea interinstituțională dintre autoritățile implicate în procesul de reglementare transnistreană – vama, fisc, MAI, IGPF, Ministerul Economiei.

Din punct de vedere legislativ, Biroul Politici de Reintegrare pledează pentru actualizarea cadrului legislativ și normativ național la nivel de Parlament și Guvern, precum și pentru restabilirea activității platformei parlamentare de consultări pe problematica transnistreană pentru a coordona politici și abordări care vizează diverse aspecte ale dosarului transnistrean.

Această platformă parlamentară, în opinia responsabililor de la Biroul Politici de Reintegrare, va oferi susținerea politică și un mandat clar pentru negocieri.

În paralel, Biroul încurajează proiectele de dezvoltare durabilă pe ambele maluri ale Nistrului și a programelor care să sporească atractivitatea Republicii Moldova pentru locuitorii de pe malul stâng.

La nivel politic, responsabilii biroului susțin inițierea negocierilor politice în cadrul formatului 5+2 în baza unei viziuni clare și coordonate la nivel național, cu discutarea paralelă a subiectelor din toate cele trei coșuri de pe agendă (social-economic, umanitar, politico-instituțional).

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au dezvăluit în cadrul unei anchete felul în care guvernele precedente realizau acțiunile de reintegrare a țării. Drept acțiuni de reintegrare a țării erau construcția și reparația edificiilor publice situate în zona aflată sub controlul Chișinăului.

De exemplu, instalația iluminatului stradal și repararea lucrărilor publice era apanajul firmei Toplider SRL, controlată de fostul director al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO), Vitalie Zaharia. Acesta a fost numit șef la Poșta Moldovei în perioada guvernării socialiste.

Firma soției lui Zaharia, Toplider SRL, a câștigat, din 2012 până în 2018, 90 de contracte cu statul, în mărime de circa 42,5 de milioane de lei.

Ilie Gulca
08/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii