Epopeea lui Zagorodnîi la Agenția Națională pentru Soluționarea Constestațiilor s-a încheiat

Ilie Gulca
13/09/2021
Anatolie Zagorodnîi. Foto: realitatea.md

Fostul deputat comunist și democrat, Anatolie Zagordonîi, și-a dat demisia din funcția de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Constestațiilor (ANSC). Anunțul a fost făcut de deputatul PAS, Dumitru Alaiba, principalul contestatar al fostului comunist.

„Anatolie Zagorodnîi și-a depus cererea de demisie”, a scris Dumitru Alaiba pe pagina lui de Facebook.

În iulie 2019, la propunerea deputatului PAS, Dumitru Alaiba, legislativul a votat pentru revocarea șefului ANSC, Zagorodnîi. Judecătoria Chișinău l-a repus însă în funcție pe Zagorodnîi la Agenția cu pricina la începutul lunii noiembrie același an.

În martie 2020, Dumitru Alaiba a continuat să conteste numirea lui Zagorodnîi la ANSC: „Anatolie Zagorodnîi nu are pur și simplu trei ani de experiență în domeniul achizițiilor publice, așa cum scrie legea. Și a fost numit cu grave încălcări ale caracterului public al concursului, cu încălcare de lege. A fost revocat de parlament. S-a restabilit prin judecată”.

În iulie 2020, Dumitru Alaiba a sesizat Curtea Constituțională privind numirea lui Anatolie Zagorodnîi la șefia ANSC. Parlamentarul a cerut atunci ca hotărârea Parlamentului prin care Zgorodnîi a ajuns la conducerea ANSC să fie declarată neconstituțională, sesizare respinsă de Curtea Constituțională.

Anatolie Zagorodnîi a fost deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniștilor, dar a trecut ulterior la fracțiunea Partidului Democrat și a devenit membru al formațiunii. El a fost numit în această funcție înaintea alegerilor parlamentare din februarie 2019. El a fost vizat în mai multe anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice

Ilie Gulca
13/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii