Epopeea lui Zagorodnîi la Agenția Națională pentru Soluționarea Constestațiilor s-a încheiat

Ilie Gulca
13/09/2021
Anatolie Zagorodnîi. Foto: realitatea.md

Fostul deputat comunist și democrat, Anatolie Zagordonîi, și-a dat demisia din funcția de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Constestațiilor (ANSC). Anunțul a fost făcut de deputatul PAS, Dumitru Alaiba, principalul contestatar al fostului comunist.

„Anatolie Zagorodnîi și-a depus cererea de demisie”, a scris Dumitru Alaiba pe pagina lui de Facebook.

În iulie 2019, la propunerea deputatului PAS, Dumitru Alaiba, legislativul a votat pentru revocarea șefului ANSC, Zagorodnîi. Judecătoria Chișinău l-a repus însă în funcție pe Zagorodnîi la Agenția cu pricina la începutul lunii noiembrie același an.

În martie 2020, Dumitru Alaiba a continuat să conteste numirea lui Zagorodnîi la ANSC: „Anatolie Zagorodnîi nu are pur și simplu trei ani de experiență în domeniul achizițiilor publice, așa cum scrie legea. Și a fost numit cu grave încălcări ale caracterului public al concursului, cu încălcare de lege. A fost revocat de parlament. S-a restabilit prin judecată”.

În iulie 2020, Dumitru Alaiba a sesizat Curtea Constituțională privind numirea lui Anatolie Zagorodnîi la șefia ANSC. Parlamentarul a cerut atunci ca hotărârea Parlamentului prin care Zgorodnîi a ajuns la conducerea ANSC să fie declarată neconstituțională, sesizare respinsă de Curtea Constituțională.

Anatolie Zagorodnîi a fost deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniștilor, dar a trecut ulterior la fracțiunea Partidului Democrat și a devenit membru al formațiunii. El a fost numit în această funcție înaintea alegerilor parlamentare din februarie 2019. El a fost vizat în mai multe anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice

Ilie Gulca
13/09/2021Become a Patron!

Comentarii