Europarlamentari: „Noul proiect de modificare a Codului electoral diminuează standardele democratice din Republica Moldova”

Crina Dumitriu
21/07/2020

Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan, împreună cu președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, europarlamentarul Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, europarlamentarul Andrzej Halicki, și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu intenția deputaților socialiști de la Chișinău de a adopta în mare grabă noul proiect de lege privind modificarea Codului electoral. 

„Rămânem profund îngrijorați de faptul că noul proiect de modificare a Codului electoral este trecut superficial prin Parlament fără luarea măsurilor necesare pentru a evita subminarea proceselor electorale democratice. Multe dintre amendamentele propuse nici nu îmbunătățesc condițiile de vot și nici nu rezolvă multe dintre problemele întâmpinate în anul 2016. Cele mai îngrijorătoare modificări se referă la limitarea drepturilor de vot ale cetățenilor Republicii Moldova, permițând autorităților electorale să excludă candidați din cursa electorală sau extind competențele Consiliului Audiovizualului în vederea sancționării presei”, au declarat eurodeputații. 

Într-un mesajul făcut public, eurodeputați mai spun că proiectul de lege nu conține nicio prevedere care să sancționeze cumpărarea de voturi sau transportul organizat al alegătorilor care ar favoriza un anumit candidat.

„Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de un Cod electoral care să corespundă standardelor democratice și angajamentelor asumate în fața partenerilor internaționali, inclusiv Uniunea Europeană. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să permită o dezbatere publică și o deliberare corespunzătoare înainte de a adopta versiunea finală a Codului electoral. Este imperativ ca orice lege finală să fie în conformitate cu standardele internaționale, cu Acordul de Asociere și să respecte recomandările Comisiei de la Veneția", susțin eurodeputații Siegfried Mureșan, Andrius Kubilius și Andrzej Halick.

Crina Dumitriu
21/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii