Ex-democratul Vasile Botnari a ajuns în fotoliul de director al SIS

Anticoruptie.md
03/05/2018
Vasile Botnari. Foto: Ziarul Național

La o zi după ce candidatura sa a fost propusă de un grup de deputați democrați, Vasile Botnari, fost ministru în guvernele Streleț și Gaburici, iar ulterior director al Societății pe Acțiuni Moldova Gaz, a fost numit joi, 3 mai, în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), cu votul a 53 de deputați. Noul șef de la SIS a depus jurământul la tribuna Parlamentului.

Vasile Botnari este economist de profesie. Între 2010 și 2013 a fost deputat pe listele Partidului Democrat, în anii 2013-2015 - ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, iar între anii 2016-2017 - ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Din februarie 2017, Vasile Botnari este preşedinte al Consiliului de administraţie al SA Moldovagaz. Demnitarul a fost ales în noua funcţie prin votul unanim al acţionarilor întreprinderii, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de observatori. 

O anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că Vasile Botnari nu are experiență în domeniul Tehnologiilor Informaționale, întreaga sa activitate axându-se pe domeniul Transporturilor. Astfel, în anii 2000 a fost, pe rând, directorul general al companiei Chişinău Aeroport Service, al Companiei aeriene Air Moldova și al Agenţiei Transporturi a Republicii Moldova. Din 2003 şi până în 2005 a fost reprezentantul companiei aviatice italiene Club Air în Republica Moldova, după care a lucrat ca manager la compania Nobil Air, controlată de Vlad Plahotniuc. În perioada 2009-2011 a făcut parte şi din Consiliul de administrare al Victoriabank, care, de asemenea, era controlată de Vlad Plahotniuc.

În 2016, președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind implicarea „Poștei Moldovei” în transportarea ilegală a anabolizantelor, deputatul Grigore Cobzac, a ieșit cu un raport de anchetă în care a dezvăluit, cu probe, cum are loc contrabanda cu aceste substanţe. Potrivit raportului, schema ar fi protejată de mai mulți demnitari de stat, printre care și Vasile Botnari.

Potrivit declarației cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2016, Vasile Botnari nu indică nici automobile, nici terenuri, nici casă. În 2012 acesta arată în declarația pe venit două depo­zite bancare, unul de trei milioane de lei şi altul - de 41.000 de dolari. În 2016, depozitele bancare au sărăcit considerabil, până la 270.000 de lei şi circa 14.000 de euro. 

Vasile Botnari și soția acestuia, Natalia, sunt fondatori la două firme. Soția sa este administratoarea și fondatoarea firmei A&N Ser­vice SRL, specializată în servicii. Datele de la Camera Înregistrării de Stat îl prezintă pe Vasile Botnari în cali­tate de fon­da­tor al fir­mei SC Vabaro Lux SRL, cu sediul în Stră­şeni. Vasile Bot­nari deţine o cotă-parte de 30% din această firmă, care este spe­cia­li­zată în tâmplărie. 

Amintim că, funcția de director SIS a rămas vacantă după demisia lui Vitalie Pârlog, care s-a aflat la cârma instituției doar două luni. „Opțiunea de a mă retrage din funcția de director al SIS și de a activa în continuare doar pe dimensiunea INTERPOL are la bază dorința de a continua acele reforme importante la inițierea cărora am coparticipat în Comisia de Control al Fișierelor INTERPOL”, a menționat atunci Pârlog în cererea de demisie.

Anticoruptie.md
03/05/2018

Comentarii