INTERVIU EXCLUSIV // Andrei Betanov, directorul agenției de investiții a autorităților autoproclamate de la Tiraspol: „Poți să dobândești oriunde criptovalută în Transnistria. Este permis pe tot teritoriul republicii”

Anticoruptie.md
08/04/2019
Foto: Facebook.com

Andrei Betanov, 29 de ani, directorul agenției de investiții de la Tiraspol, a vorbit în cadrul unui interviu despre afacerea cu criptomonede din Transnistria, inclusiv despre rolul lui Igor Ceaika în organizarea domeniului de blockchain în stânga Nistrului și despre investitori. Andrei Betanov a deținut funcții importante în cadrul ministerului economiei al așa-zisei republici moldovenești nistrene. El a fost mai întâi șef al secției responsabile de proiectele strategice și apoi al serviciului de stat al privatizării al ministerului economiei de la Tiraspol. Este originar din Bender și a studiat la Universitatea Slavonă din Chișinău. Acest interviu a fost acordat pentru Balkan Insight​.

Anticorupție: Mai întâi, am vrea să vă întrebăm despre afacerile cu mining în Transnistria. Cum a început și cum se dezvoltă?

Andrei Betanov: Am început să dezvoltăm această direcție acum mai bine de un an, după ce a fost elaborat proiectul de lege despre dezvoltarea tehnologiei blockchain. A fost un proiect legislativ care a stabilit cadrul juridic și a oferit un cadru conceptual pentru dezvoltarea tehnologiei blockchain.

După adoptarea acestei legi, noi am au reușit să legitimăm întreaga activitate legată de mining, pentru a oferi posibilitatea antreprenorilor să lucreze pe teritoriul Transnistriei. Legea de bază prevede principiile fundamentale care reglementează activitatea noastră.

În timpul elaborării legii, ne-am străduit să ținem cont de toate aspectele existente privind miningul de afaceri, inclusiv principiile și dificultățile care există în întreaga lume. Odată cu adoptarea acestei legi, am creat o zonă economică liberă pentru mining.

Anticorupție: Ce fel de activitate se desfășoară în această zonă?

Andrei Betanov: În primul rând, cei care funcționează în această zonă beneficiază un tarif special la energia electrică, pentru mining. În plus, pentru trasportarea echipamentului necesar în această zonă nu se percep taxe vamale. De asemenea, este scutit de taxe vamale echipamentul necesar pentru pregătirea teritoriului pentru mining, de exemplu, sistemul de ventilare etc.

Anticorupție: Prin urmare, investitorii sunt scuțiți de toate impozitele...

Andrei Betanov: Da, ei sunt scutiți de toate impozitele.

Anticorupție: Am vrut să vă întrebăm câți investitori aveți? Câți dintre aceștia sunt străini și câți locali?

Andrei Betanov: În majoritate, la noi lucrează investitorii străini... În esență, ei sunt cei care desfășoară activitate de blockchain. Ei pot să lucreze individual sau să coloboreze cu agenții noști locali. Este important faptul că această activitate poate fi desfășurată fără constituirea unei persoane juridice pe teritoriul republicii noastre. Pentru implementarea acestei legi, noi am deschis o companie de stat, TECHNOPARK OJSC...

Anticorupție: Care este condusă de Veaceslav Cernikevici...

Andrei Betanov: Exact. Domnul Cernikevici este directorul acestei companii. TECHNOPARK OJSC este o companie de stat care funcționează după principiul single window / ghișeul unic. Așadar, atunci când investorul interacționează cu această companie, toate acțiunile, pe teritoriul republicii, se desfășoară prin TECHNOPARK OJSC.

Prin urmare, TECHNOPARK OJSC poate fi intermediar, poate să raporteze despre activitatea sa. De asemenea, compania de stat oferă servicii de securitate pentru echipamentul adus, are grijă de integritatea acestui echipament pe suprafața unde se urmează să fie instalat.

Sarcina noastră este ca nimeni să pătrundă pe teritoriu. Acesta este un fapt important, deoarece atunci când investitorul nu poate să se afle aici permanent pentru a-și administra ferma, are un partener în republică cu care poate să facă deschis afaceri.

De exemplu, poate să angajeze persoane pentru deservirea echipamentului său. În pricipal, obligația companiei este să înlăture imediat orice problemă tehnică.

Anticorupție: Electricitatea este furnizată de Centrala de la Cuciurgan?... Câtă energie electrică vindeți acum fermelor de mining. Aveți o estimare pentru anul trecut?

Andrei Betanov: Avem o rezervă considerabilă de energie electrică, care nu este exploatată, practic 700–900 de MWh, este o perspectivă pe care o putem atinge, dacă va fi cerere.

Anticorupție: Dar acum câtă energie vindeți?

Andrei Betanov: În acest moment, nu pot să vă spun. Veaceslav [Cernikevici, director ul Tehnopark, companie care gestionează domeniul de blockchain în Transnistria] urmărește aceste date...

Anticorupție: Totuși, câți investitori aveți acum în Transnistria? Reprezentanții autorităților au menționat pentru presă șapte străini și doi locali...

Andrei Betanov: După ultimele date pe care le dețin, situația nu s-a schimbat radical, deoarece au fost aproximativ zece companii.

Anticorupție: Majoritatea sunt din Rusia?...

Andrei Betanov: Nu...

Anticorupție: Am citit despre Igor Ceaika și interesul său de a investi aici, cu companiile sale.

Andrei Betanov: Nu știu cu ce s-a încheiat procesul cu dl Igor... Știu că cea mai mare parte a investitorilor sunt din Occident.

Anticorupție: De unde mai exact?...

Andrei Betanov: Acum îl sun pe Veaceslav și îl întreb.

(Vorbește la telefon cu Veaceslav Cernikevici):

  • Slava, spune-mi, te rog, de unde sunt investitorii. Majoritatea sunt din Occident, nu e așa?
  • Da...
  • Știu că este Germania... Poți menționa câteva țări? Sau nu trebuie să detaliem?...
  • [Indescifrabil]

 

Andrei Betanov: Nu afișăm date pe state, însă partenerii străini sunt din Austria și Germania.

Anticorupție: Și cei locali?

Andrei Betanov: Avem anumite date, însă nu sunt atât de mari.

Anticorupție: Aș vrea să vă întreb despre echipament. De asemenea, dacă vrea cineva să deschidă o fermă, de câte computere are nevoie, cel puțin?... Și cât de mari sunt fermele?

Andrei Betanov: Scuzați-mă. [Răspunde la mesaje]

Putem merge la o fermă astăzi. O puteți fotografia și puteți scrie despre ea concret.

Anticorupție: Ați putea să ne spuneți câți bani face Transnistria din mining? Aveți ceva cifre?...

Andrei Betanov: Pentru noi este important câte venituri indirecte avem la buget. Noi nu colectăm impozite de la mineri. Percepem impozite pentru tranzitul energiei electrice. Compania care efectuează tranzitul energiei electrice achită impozite [TECHNOPARK OJSC]. Furnizorul de energie electrică plătește impozite.  

 Anticorupție: Ați creat locuri de muncă? Aveți oameni care lucrează în aceste ferme?

 Andrei Betanov: [Vorbește din nou cu Veasceslav Cernikevici:

Câți oameni lucrează în această ramură?

Ce?...

Câți oameni lucrează în domeniu. Angajați... câți sunt?

[Indescifrabil]

Câteva zeci de oameni? Și cu cei care se ocupă de această ramură avem aproximativ 50–60.]

60 de angajați sunt.          

Anticorupție: Pentru a produce energie electrică aveți nevoie de gaz. De unde vine gazul? Din Rusia?

Andrei Betanov: Sursa de bază pentru obținerea energiei electrice este gazul.

Anticorupție: Ați făcut vreo acțiune de promovare la nivel internațional?

Andrei Betanov: Nu am organizat nimic, deoarece, pentru primul an, am avut nevoie să înțelegem cum lucrează sistemul însuși. Dar pentru creșterea volumului, evident că vom fi obligați să facem acțiuni de promovare.

Anticorupție: Care este principiul? Cu cât mai multă energie cumpără minerul, cât atât plătește mai puțin?...

Andrei Betanov: Da, avem o gradare, cu cât mai multă energie consumată, cu atât mai ieftine sunt tarifele.             

Anticorupție: Unde sunt localizate fermele. Eu am aflat de trei localități: Tiraspol, Râbnița și Bender...

Andrei Betanov: Poți să minezi oriunde. Este permis pe tot teritoriul republicii. Zona economică liberă pentru această activitate, blockchain, este toată republica.

Anticorupție: Am aflat de investitori chinezi în Transnistria. Este adevărat?

Andrei Betanov: Există periodic un interes manifestat din partea Chinei. Se poartă negocieri, dar nu există nimic concret. Prețul pentru volum mare este bun...

Anticorupție: Dar de unde sunt aduse computerile? Europa, Ucraina, Moldova... de unde?

Andrei Betanov: Echipamentul poate fi adus de pretutindeni, din China sau Europa... Se transportă absolut legal. Depinde de voința investitorului cu ce va mina. Pentru noi contează ca energia electrică să fie conectată corect și în siguranță.

Anticorupție: Transnistria furnizează în proporție de 80% energie electrică Moldovei. Și dacă Moldova nu va mai vrea într-o zi să cumpere electricitate de la Cuciurgan, miningul ar putea fi o alternativă de desfacere a energiei electrice? Nu e așa?...

Andrei Betanov: Pe moment, nu există o asemenea intenție, dar miningul ar putea fi o alternativă. Centrala de la Cuciurgan poate exporta energie electrică în Balcani. Această centrală corespunde standardelor internaționale.

Anticorupție: Care este opinia Dvs. despre acest business?

Andrei Betanov: Ținând cont de evoluția cursului criptovalutei și de oferta noastră de preț la energie, noi suntem unul dintre puținele locuri din lume unde este profitabil să faci mining.    

Anticorupție: Ca stat, aveți două obiective: să vindeți energie și să produceți criptovalută? Pentru că unele ferme sunt conduse de stat... Nu?

Andrei Betanov: Obiectivul nostru principal este să vindem energie electrică și să colectăm impozite. Nu avem niciun interes în criptovalută. Discutăm despre integrarea tehnologiei blockchain în sistemul de stat, însă aceasta este o altă etapă.

Anticoruptie.md
08/04/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii