„Exclusiv comerciale”. Dmitri Peskov a reacționat la dezvăluirile presei britanice despre negocierile cu privire la furnizarea de gaze naturale Republicii Moldova  

Ilie Gulca
27/10/2021
Foto: Kommersant.ru

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov (foto), a declarat miercuri că negocierile privind semnarea unui nou contract de livrare a gazului Republicii Moldova poartă un caracter „exclusiv comercial”. Publicația britanică „ The Financial Times” a publicat un articol luni seară că în care a dezvăluit că Gazprom a solicitat Moldovei se renunțe la Acordul de Liber Schimb cu UE și să amâne reformele pe piața energetică.

„Niciun fel de elemente politice nu sunt și nici nu pot să fie, sunt niște negocieri exclusiv comerciale. Există necesitate, există ofertă comercială, există ofertă de reducere, există, de asemenea, datorie acumulată. Toate astea poartă cu caracter comercial”, a spus Peskov, solicitat să comenteze articolul publicat în „The Financial Times” despre faptul că Moscova înaintează condiții politice în negocierile cu Chișinăul, potrivit TASS. 

Potrivit The Financial Times, Gazprom a propus Moldovei să își „reajusteze” Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE și să amâne reformele sale pe piața energetică în schimbul unui preț mai mic la gazele naturale.

„În cadrul negocierilor din luna curentă, Gazprom a spus oficialilor moldoveni că ar reduce prețul la gazele naturale dacă Chișinăul este dispus să adapteze Acordul de liber schimb cu UE”, scrie publicația britanică, făcând trimitere la „surse apropiate discuțiilor”.

Gazprom vrea de asemenea ca Moldova să își amâne implementarea regulamentului UE, Pachetul III Energetic, în domeniul pieței energetice, care prevede liberalizarea și permisiunea unei mai mari competiții, adaugă sursa citată, citând aceleași surse.

„Liberalizarea pieței gazelor va afecta Gazprom și Moldovagaz, subsidiara acesteia în Moldova, care deține și operează rețeaua de gaze din Moldova. Moscova și-ar dori ca Moldova să abandoneze Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE, iar în schimb să adere la Uniunea Euroasiatică”, scrie publicația britanică.

Negocierile moldo-ruse privind livrarea gazului natural Republicii Moldova s-au încheiat vinerea trecută fără rezultat. Agenția de presă TASS a transmis că există „riscuri mari” ca de la 1 noiembrie să nu mai fie livrat gaz natural rusesc Republicii Moldova.

„Negocierile ruso-moldovenești [privind livrarea gazului Republicii Moldova] organizate la șeful adjunct al Administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak, s-au încheiat fără rezultat”, scrie TASS, făcând referire la o sursă a agenției.

Potrivit agenției, partea rusă a propus un preț „corect”, de piață, cu oferirea unei reduceri de 25%, însă delegația moldovenească a insistat asupra reducerii prețului de două ori sub cel de piață.

„În aceste condiții, încheierea unui nou contract pe termen lung până la 1 noiembrie este foarte îndoielnică și există riscuri înalte să fie întreruptă complet furnizarea gazului rusesc către Moldova după această dată”, a mai spus sursa citată de agenția rusă.

Potrivit unei surse apropiate negocierilor, scrie TASS, singura condiție impusă de Rusia, în schimbul acordării reducerii de 25%, a fost restituirea în decurs de trei ani datoriei acumulare de Republica Moldova pentru anii precedenți în valoare de aproximativ 700 milioane de dolari (fără Transnistria).

Ilie Gulca
27/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii