Expert: „Contrabanda cu țigări funcționează bine-mersi pe timp de pandemie” // Conexiunile cu regiunea transnistreană

Ilie Gulca
31/07/2020
Captură video: privesc.eu

După instalarea Guvernului Chicu, contrabanda cu țigări a luat amploare. În perioada ianuarie–mai 2020, Poliția de Frontieră Română a reținut peste 2.322.000 de țigări în valoare totală de 1.758.000 de lei românești, echivalentul a 7 milioane de lei moldovenești. În același timp, se atestă o creștere a importului de țigări din China și Belarus în regiunea transnistreană prin unele firme care au obținut licență de la Guvernul Chicu. Despre toate acestea, a semnalat, vineri, într-o conferință de presă, Rosian Vasiloi, fostul șef al Poliției de Frontieră în Guvernul Maia Sandu.

Pentru comparație, în aceeași perioadă, a indicat Rosian Vasiloi, autoritățile moldovenești au reținut puțin peste 400.000 de țigări. „Aceste rețineri au fost efectuate în interiorul statului și la punctele de trecere. Polițiștii de Frontieră ai R. Moldova nu au efectuat nicio reținere de țigări la frontiera verde”, a subliniat fostul șef al Poliției de Frontieră.

În total, în primele șase luni, a menționat sursa citată, Poliția de Frontieră Română a reținut 5.320.000 de țigări, în valoare de 5,3 milioane de lei românești, ceea ce constituie echivalentul a 14 milioane de lei moldovenești.

„Prin urmare, datele statistice arată că numai în iunie curent autoritățile române au reținut peste 3 milioane de țigări. Grupările care asigură traficul ilegal de țigări au activat bine-mersi.”

În același timp, Rosian Vasiloi a semnalat că în februarie–iunie curent în regiunea transnistreană au fost importate circa 800 de milioane de țigări. Fostul șef al Poliției de Frontieră a subliniat că Guvernul Chicu a fost cel care emis licență pentru importul de țigări în stânga Nistrului societăților „АЛМАВИС” și „ТАБИМПОРТ”. „Guvernul a făcut acest lucru în pofida notelor Serviciului de Securitate despre pericolul periclitării securității economice a statului.” Trebuie spus că în perioada Guvernului Sandu, aceste licențe au fost suspendate.

Conform datelor statistice, în 2015 au fost importate în Transnistria 997.580.000 de țigări, în 2016 – 1.333.668.000, în 2017 – 990.914.000, în 2018 – 2,658,381,000, în ianuarie–iulie 2019 – 1.250.258.000. În iulie 2019–februarie 2020, datorită Cabinetului Sandu, nu au fost importate țigări în regiunea transnistreană.

Rosian Vasiloi a anunțat că lucrează la un proiect de lege care are drept scop înăsprirea pedepselor pentru traficul ilegal de țigări astfel ca acest fenomen să nu mai fie încurajat de legislație.  

Ilie Gulca
31/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii