Securitatea energetică trebuie să rămână o prioritate pe agenda conducerii României în relațiile cu Republica Moldova, iar Chișinăul trebuie să urgenteze construția liniile de conexiune energetică, astfel încât să se poată procura energie electrică la prețuri accesibile și fără restricții pentry cetățenii moldoveni, susține expertul în energetică Sergiu Tofilat, într-un interviu acordat Buletinului de Politică Externe și Fundația Friedrih Ebert, publicat de portalul Anticoruptie.md.
„Un domeniu prioritar este sigur securitatea energetică. Avem nevoie de linii de interconexiune pe energie electrică cu România. Proiectele sunt în desfășurare. Va fi finalizată conexiunea Vulcănești-Chișinău, astfel încât linia care ne conectează în acest moment cu România să nu treacă mai întâi pe malul stâng al Nistrului și după aceea să ajungă la Chișinău. Trebuie să avem o conexiune directă.
Urmează apoi încă două proiecte: o linie electrică în regiunea de nord, Suceava-Gădălin, și una la centru, de la Chișinău spre Iași-Gutinaș. Acestea sunt lucrări care se realizează pe ambele maluri ale Prutului, pe teritoriul Republicii Moldova și al României. Și ar fi bine să le finalizăm în timp util. Acest lucru va consolida securitatea energetică a Republicii Moldova. Evident, mai este vorba de aprovizionarea cu gaze. Republica Moldova importă 100% din consumul de gaze, iar România are rezerve în Marea Neagră”, spune Tofilat.
Deja a fost anunțat că întreprinderea noastră de stat Energocom a semnat un contract pe termen lung pe importul de gaze din România, dar acest lucru va fi întreprins din 2027 și va contribui la întărirea securității energetice a Republicii Moldova, mai precizează expertul.
Întrebat despre care ar trebui să fie prioritățile pentru Republica Moldova ale președintelui României, Nicușor Dan, care tocmai se află în prima sa vizită oficială la Chișinău, expertul Sergiu Tofilat a reiterat că securitatea energetică și dezvoltarea relațiilor comerciale:
„România este principalul partener economic al Republicii Moldova, dacă ne uităm din perspectiva exportului și a relațiilor comerciale. Republica Moldova beneficiază foarte mult de susținerea României din perspectiva securității energetice. Pentru că noi am fost șantajați de Kremlin cu deconectarea gazelor, cu aprovizionarea cu energie electrică, iar România a fost cea care ne-a ajutat foarte mult în acest sens”.
Tofilat spune că e bine că se contează pe sprijinul și experiența României, dar Republica Moldova trebuie să întreprindă mai multe măsuri ca să consolideze securitatea energetică.
„Mai mult, România este deja membru al UE și cunoaște mult mai bine procesul decizional și, evident, în parcursul Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană, avem nevoie de experiența României și de susținerea decidenților politici de România. Este cu siguranță utilă expertiza profesioniștilor din România în ceea ce ține de asimilarea fondurilor europene, deoarece este important să ai oameni competenți care să scrie proiecte, să le implementeze, să monitorizeze și să raporteze. Pe partea aceasta, noi în Republica Moldova avem un deficit mare de cadre și evident este nevoie să pregătim specialiști”, precizează expertul.
Președintele României, Nicușor Dani, este așteptat marți, 10 iunie, la Chișinău, în prima sa vizită oficială în Republica Moldova, la invitația președintei Maia Sandu, primul lider care l-a felicitat pentru victoria obținută în alegerile prezidențiale din România. Cei doi vor discuta despre relațiile dintre cele două țări, în contextul procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Securitatea energetică va foi una dintre temele principale pe agenda celor doi președinți.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii