Expert Forum din România lansează detectorul de clientelism la Chișinău

Anticoruptie.md
02/12/2018

Expert Forum din România (EFOR) în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice organizează un club de presă despre clientelism politic și instrumentele prin care putem urmări banii de investiții, fraude legate de achiziții publice și finanțarea ilegală a partidelor politice. Cu această ocazie EFOR va lansa un ghid destinat activiștilor civici, jurnaliștilor, cetățenilor sau experților în domeniu, un instrument practic care vă ajută să găsiți și să analizați comportamentele clientelare pas cu pas.

Trecem prin bazele de date relevante pentru realizarea unei investigații, discutăm despre cazuri relevante din Republica Moldova și analizăm tipare suspecte legate de companii de partid care se îmbogățesc peste noapte prin contracte prefențiale. Arătăm comparativ situația din Moldova, România și Georgia și discutăm pe date, pornind de la cele două hărți ale clientelismului publicate de EFOR și de parteneri.

Ghidul acoperă pași concreți despre cum să analizați date despre achiziții publice, finanțarea partidelor politice, alocări de fonduri pe criterii arbitrare, întreprinderi de stat sau municipale etc., într-un mod intuitiv, facil și vizual.

Clubul de presă va avea loc miercuri, 5 decembrie între orele 10:00 şi 12:00, la Tucano Brasil, str. Alexandru cel Bun, 91A, colț cu Bodoni.

Sunt bineveniţi jurnaliști, bloggeri şi activiști civici, precum şi studenţi interesaţi de bugetele publice, transparenţă şi accountability. Atelierul va fi coordonat de Sorin Ioniță, expert politici publice și Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și alegeri la EFOR.

Pentru alte detalii puteți contacta la [email protected] sau la +40787.638.315.

Eveniment organizat cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF).

Anticoruptie.md
02/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii