Expert: „Graba în reforma justiției ar putea duce doar la dezastru și altă șansă nu va mai fi”

Cornelia Cozonac
03/08/2021
Captura de pe net

Președintele Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, susține că reforma justiției, care este una dintre prioritățile Președintei Maia Sandu și a majorității parlamentare, nu trebuie făcută în grabă, pentru că asta ar putea produce „un dezastru”. Evaluarea judecătorilor, așa cum își propune guvernarea, la părerea expertului, nu va putea avea loc decât peste un an.

Gribincea îndeamnă guvernarea la precauție atunci când e vorba de transformări calitative în justiție: „Nu există nicio scuză pentru încălcarea legii. Eu înțeleg că așteptările oamenilor sunt mari, dar rolul politicienilor este să le explice oamenilor, dacă vor să facă lucruri corecte, calitative și sustenabile, pentru că repede în justiție se pot întâmpla doar dezastre”, a declarat el într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.  

„Nu este suficient doar să ai un ministru al justiției și 63 de voturi în parlament. Este, de asemenea, nevoie ca tu să ai de partea ta la începutul reformei în justiție o parte din justiție, trebuie să demonstrezi judecătorilor și procurorilor că noi inițiem reforma justiției cu scopul de a ajuta judecătorii buni, nu de a scăpa de unii răi și de a pune în locul lor pe alții răi. Dacă judecătorii nu vor crede, dar, la acest moment, vă spun, judecătorii sunt destul de sceptici, ei nu cred politicienilor, ei cred că scopul epurării de cadre este doar ca să pună alți oameni loiali altor partide în funcții-cheie”, precizează Gribincea. 

În acelaș interviu, președintele CRJM a spus că reforma justiției trebuie să înceapă de la reformarea Curții Supreme de Justiției.   

Totuș expertul consideră că unii dintre judecătorii compromiși vor pleca benevol din sistem, în cazu altora vor fi aplicate sancțiuni, dar chiar și așa „în justiție lucrurile nu trebuie să se bazeze pe frică, ele trebuie să se bazeze pe bună-credință în modul de funcționare a sistemului”.  ”Vă aduceți aminte perioada post-iunie 2019, când a fost suficient de a demonta câteva persoane din funcții-cheie din justiție, pentru ca lucrurile în justiție pentru o perioadă de timp, până la debarcarea guvernului Sandu, să demareze într-o viteză acceptabilă și într-un mod acceptabil? Da, chiar și 10 schimbări în justiție pot să aducă schimbări destul de mari în comportamentul judecătorilor în cazuri obișnuite. Bineînțeles că asta nu este un panaceu, asta-i doar un fel de frică”. 

„Noi putem să schimbăm un om pe altul, însă ceea ce pe noi ne interesează este ca schimbările în bine să fie ireversibile. Iată pentru a pava o schimbare sistemică e nevoie de cel puțin un an de zile, iar schimbarea calității la ceea ce fac judecătorii - vreo 3-4 ani, adică noi dacă începem astăzi schimbările care trebuie, dar eu văd că PAS-ul se cam grăbește cu anumite declarații... Dezamăgirea inevitabil va veni, fiindcă expectanța oamenilor de la PAS este în mod clar peste ceea ce orice partid poate livra, dar, de asemenea, trebuie să înțelegem că pentru reforme calitative este nevoie de o viziune per ansamblu strategică bine gândită și timp”, mai spune președintele Centrului de Resurse Juridice. 

Referitor la evaluarea externă a judecătorilor, Gribincea spune că acest proces va dura cel puțin un an, până va începe evaluarea propiu-zisă: „Evaluarea aceasta nu este un lucru simplu. În primul rând, e nevoie de un vot politic foarte mare în parlament, aproape de majoritatea constituțională, pentru ca legea abia s-o voteze. Până a vota această lege, este nevoie de acordul Comisiei de la Veneția, iar acordul Comisiei de la Veneția eu nu cred că va veni mai degrabă de sfârșitul acestui an. Încorporarea acestor recomandări va mai lua încă câteva luni, o lună-două poate. În cel mai bun caz, noi putem să avem această lege adoptată, dacă există voință politică, întrucât 63 de mandate ale PAS-ului ar putea să nu fie suficiente pentru asta, ar putea să fie în decembrie anul acesta sau la începutul anului viitor”.

„De la adoptarea legii până la punerea în joc a mecanismelor va mai dura încă trei luni de zile, adică ajungem în iulie anul viitor, iar primele evaluări ale judecătorilor ar putea să aibă loc în iulie anul viitor, dacă lucrurile se fac pe bune, că dacă nu vă interesează ca lucrurile să fie făcute pe bune, puteți să-i dați afară și fără evaluare externă”, a precizat Gribincea în interviul acordat pentru Radio Europa Liberă.

Reprezentanți ai Partidului Acțiune ți Solidaritate promiteau în campania electorală anticipată pentru Parlament că evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor va începe până la sfârșitului anului curent. 

 

Cornelia Cozonac
03/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii