Expert: „Noua metodologie privind plafonarea prețurilor la carburanți creează condiții de monopolizare a pieței”

Irina Odobescu
05/07/2021
Foto: economica.net

Noua metodologie a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind plafonarea prețurilor la carburanți, intrată în vigoare la 1 iulie, creează perturbații pe piața produselor petroliere din R. Moldova. Acestea este poziția expusă de expertul Veaceslav Ioniță în cadrul unei emisiuni de analiză economică. Expertul insistă pe anularea metodologiei propuse și implementate de ANRE, precum și intervenirea Consiliului Concurenței și al Guvernului. 

Veaceslav Ioniță afirmă că metodologia este contrară legii. Expertul argumentează acest fapt prin lipsa transparenței din partea ANRE despre cifrele cu care operează în metodologia de plafonare a prețurilor. 

„ANRE a luat costurile medii și le-au pus drept costurile plafon de sus. Astfel, a creat o perturbație pe piața produselor petroliere. Dacă nu se intervine de urgență se va instaura un monopol în R. Moldova. Din cauza acestor plafonări, care au fost fixate de către ANRE, marile companii își pot permite luxul să treacă de alegeri. După alegeri, vom avea o explozie a prețurilor. Asta este deja clar. În schimb, micile companii vor dispărea”, a spus Veaceslav Ioniță.

Potrivit analistului economic, este de mirare că nu a intervenit în acest caz Consiliul Concurenței, care are obligația să spună că ceea ce a aprobat ANRE contravine normelor legii privind concurența, deoarece creează condiții de monopolizare a pieței.

Totodată, deoarece majoritatea companiilor petroliere oferă reduceri comerciale micilor întreprinzători și agricultorilor, ultimii sunt acum într-o situație dificilă.

„Putem să constatăm că niciun agricultor, niciun mic întreprinzător nu va avea reduceri comerciale. Ei vor fi primii care vor ieși în stradă deoarece la ei prețul va crește automat cu 50–70 de bani, dacă nu chiar cu un leu”, a menționat expertul.  

Soluții propose de expert

Veaceslav Ioniță susține că există două soluții pentru a evita monopolizarea și retragerea de pe piață a micilor antreprenori din domeniul petrolier: 

„ANRE, în regim de urgență, anulează propria metodologie și creează alta în conformitate cu legislația națională. În acest caz, trebuie pus accentul pe crearea prețurilor concrete.” 

„Intervenția Guvernului, care va anula, prin judecată, metodologia. În cazul în care ANRE nu va interveni să își anuleze propria metodologie, Guvernul ar trebui să intervină”.

„Noi avem nevoie de o metodologie corectă. Noi avem nevoie de prețuri corecte. Toate scandalurile din Republica Moldova sunt atunci când ar trebui să ne bucurăm de prețurile favorabile pe plan internațional”, a conchis economistul.

Irina Odobescu
05/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii