Analiză: „Programul Prima casă - 2 îi va determina pe beneficiari să fie loiali guvernării”

Anticoruptie.md
22/05/2018
Foto: Portalul Mycontinuum

Programul guvernamental „Prima casa-2”, lansat în martie curent, la inițiativa PD, comportă riscuri de corupție în serviciul public, discriminează beneficiarii și îi va determina să fie loiali guvernării. Acestea sunt câteva dintre concluziile unei analize efectuate de experții Transparency International Moldova. Programul este destinat angajaţilor din sectorul public/bugetar, care ar putea contracta credite ipotecare pentru procurarea unei locuinţe, statul urmând să acopere jumătate din costul acesteia. 

Analiza realizată de expertul Veaceslav Negruță a fost publicată în Buletinul Observator Economic al Transparency International Moldova. 

„Oferirea compensaţiilor beneficiarilor de credite în programul „Prima casă” amplifică riscurile de coruptie în serviciul public, împiedică funcţionarea sistemului avertizorilor de integritate, angajaţii– beneficiari ai programului fiind impuşi să manifeste loialitate faţă de conducători, chiar şi în cazul când li se va impune un comportament (decizii) care contravin interesului public. Aprobarea regulamentului ar putea crea premise pentru scindarea populaţiei în două tabere: prima – persoanele care vor plăti pentru propriul imobil şi, prin impozite, pentru imobilul beneficiarului acestui program şi a doua – beneficiarii de compensaţii care nu vor achita impozitele pe aceste sume, dar se vor bucura de aceeaşi calitate a serviciilor de stat, inclusiv medicale, sociale, educaţionale etc. Proiectul creează condiţii de discriminare a angajaţilor din sectorului public – beneficiari de compensaţii cu angajaţii din alte sectoare care nu vor beneficia de atare compensaţii, deşi vor contribui integral la formarea veniturilor bugetului”, se menționeză în analizia TI - Moldova.

Autorul analizei consideră că „vor fi create premise şi pentru discriminarea angajaţilor din sistemul bugetar care au luat deja credite ipotecare anterior, în baza altor formule de creditare ipotecară, decât „Prima casă”. Având în vedere că beneficiarii de compensaţii în cadrul programului „Prima casă” vor fi atraşi în proiect pe o perioadă de 25 de ani, perspectivele de creştere în carieră a acestora, inclusiv de eventuală migrare a lor în alte sectoare, vor fi limitate. Din aceleaşi considerente, proiectul va limita perspectivele beneficiarilor de a-şi îmbunătăţi ulterior condiţiile de trai”.

Programul creează oportunităţi pentru eschivarea de la impozite: compensaţiile pentru achitarea creditului ipotecar reprezintă o formă de venit, însă beneficiarii nu vor achita impozitul pe acest venit, plăţile corespunzătoare în fondurile social, de pensii, fondul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

„Natura şi esenţa compensaţiilor în favoarea unor angajaţi din sectorul bugetar este echivalentă cu ajutor de stat. Respectiv, Consiliul Concurenţei ar trebui să iniţieze potrivit Legii ajutorului de stat o analiză privind ajutorul de stat acordat atât în cadrul programului „Prima casă”, cât şi în cadrul proiectului ce prevede acordarea de compensaţii unor categorii de angajaţi din sectorul public. Proiectul ar putea genera implicaţii economice şi financiare considerabile, afectând piaţa bancară, creditul bancar şi ipotecar, influenţând ratele dobânzilor şi evoluţia preţurilor pe piaţa imobiliară. Într-o perioadă lungă de timp ar putea apărea dificultăţi macro-economice şi financiare la nivel de stat. Programul „Prima casă” ar putea periclita serios regulile de creditare din sectorul bancar, deteriorând mecanismul de liberă concurenţă în piaţă imobiliară şi crea eventuale probleme în funcţionarea instituţiilor bancare, cum ar fi sistarea propriilor programe de creditare bancară şi ipotecară. În cazul în care Guvernul se va confrunta cu probleme de ordin financiar (programul este de lungă durată, 25 de ani) şi nu va dispune de suficiente mijloace pentru a achita 50% din creditul ipotecar al beneficiarilor, Guvernul va trebui să se împrumute pe piaţa internă sau din credite externe (a doua opţiune mai puţin probabilă). Respectiv, băncile comerciale vor credita Guvernul pentru ca acesta să achite plăţile pentru participanţii din „Prima casă””, se precizează în documentul citat. 

Analiza poate fi citită integral aici.

Anticoruptie.md
22/05/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii