Expert: „Rusia este interesată de contractul de furnizare a gazelor Moldovei, pentru că nu-i convine să lase Transnistria într-o criză umanitară”

Olga Stăvilă
23/10/2021
Foto: Europa Liberă

Furnizorul rus de gaze naturale Gazprom este interesat de contractul cu Republica Moldova, mai mult pentru că Rusiei nu-i convine să lase fără gaze regiunea transnistreană, pe care o controlează neoficial, și care ar putea intra într-o criză umanitară. Declarații în acest sens a făcut pentru Anticoruptie.md expertul în probleme energetice, Sergiu Tofilat, care se arată încrezător că Moscova și Chișinăul vor semna contractul de furnizare a gazelor naturale.    

,,Gazpromului și celor de la Kremlin contractul acesta tot le trebuiește, în caz contrar ei bagă Transnistria într-o criză umanitară. Furnizorul rus de gaze nu poate încheia contract direct cu Tiraspoltransgaz, furnizorul de gaze din regiunea tranistreană, pentru că e o întreprindere nerecunoscută, iar această acțiune se califică drept finanțare a separatismului, terorismului și asta implică consecințe grave pentru Gazprom, care e companie publică, acțiunile ei se înregistrează la bursele internaționale, ei se creditează la băncile străine”, precizează expertul.

Tofilat se arată încrezător că Chișinăul va semna un contract cu Gazprom, dar prețul cu care va fi procurat gazul va fi unul destul de mare. El este de părere că  poziția Republicii Moldova în negocierea cu Kremlinul trebuie să fie fermă: ,,Pe noi n-are rost să ne șantajați. Nu vom rămâne fără gaz. Gazprom acum ne testează nervii”.

Moldova are cel puțin cinci surse alternative de procurare a gazelor naturale, dar prețul va fi de circa 1000 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai spune expertul. „Am putea asista la scenariu când gazul va fi procurat din mai multe surse,  iar prețul acestuia pentru lunile noiembrie și decembrie ar putea ajunge la 1000 de dolari pentru o mie de metri cubi. Pentru lunile  ianuarie și februarie, probabil va trebui să achităm un preț de 600 de dolari pentru o mie de metri cubi, în cazul în care nu se va ajunge la negocierea unui preț mai mic cu Federația Rusă”, precizează el. 

Amintim că negocierile moldo-ruse privind livrarea gazului natural Republicii Moldova s-au încheiat vineri seară fără rezultat. Contractul cu Gazprom expiră la 31 octombrie. Până acum Moldova are doar promisiunea Ucrainei de livrare a 15 milioane de metri cubi de gaze, ceea ce reprezintă doar 10 la sută din necesarul de gaze pe timp de iarnă. Parlamentul de la Chișinău a instituit săptămâna aceasta stare de urgență pentru a identifica modalități prin care să achiziționeze volumul necesar de gaze naturale din mai multe surse. 

Olga Stăvilă
23/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii