Expert: „Statul nu intervine în măsura în care ar putea impulsiona rezolvarea problemelor de mediu”

Irina Odobescu
23/12/2020
Colaj: CIJM

Republica Moldova se confruntă cu grave probleme de mediu, din cauza lipsei unor politici adecvate de gestionare a apelor subterane, a deșeurilor, pădurilor și a solului. Resursele de apă potabilă sunt în continuă scădere și din cauza infrastructurii de trasportare ineficiente, iar din cauza nereciclării deșeurilor, numărul mare de gunoiști neautorizate generează o impurificare masivă a solului și aerului. Aceasta, în condițiile în care Moldova este una din țările cu cele mai puține terenuri împădurite din Europa. Acestea sunt câteva dintre concluziile experților Dumitru Pântea și Alexandru Fală de la Expert Grup, făcute la un training pentru jurnaliști.   

„Ca să producem un dolar, în R. Moldova se consumă 6,9 metri cubi de apă. Însă pierdem apă la transportare, din cauza infrastructurii  deficitare, sistemul de distribuire și de scurgere ineficient aduc la pierderi relativ mari de apă în comparație cu alte state. O altă problemă e că statul nu investește în canalizare și nici în stații de epurare”, susține  Alexandru Fală.  

Resursele de apă de care dispune R. Moldova sunt de o calitatea precară, mai ales în localitățile rurale. 

La nivel național nu se colectează date despre cantitatea deșeurilor și nu se calculează deșeurile agricole, ca și deșeurile din alte domenii. Deșeurile din producție sunt calculate în tone, iar cele menajere în metri cubi și aici apare problema de calculare totală a acestora. Pe parcursul anilor se observă o creștere accelerată a deșeurilor menajere și ale deșeurilor toxice de la producție. 

În R. Moldova practic nu există spații destinate neutralizării deșeurilor și problema invocată de experți este cantitatea relativ mică de deșeuri, dar o infrastructură ineficientă de depozitare și neutralizare a acestora. 

Datele despre emisiile deșeurilor agricole în natură nu sunt colectate la nivel naționale, însă emisiile transportului auto pe cap de locuitor au un nivel ridicat în comparație cu continentul european.

Problema apei și a deșeurilor la nivel național apar și se perindă din cauza aplicării ineficiente ale instrumentelor legale existente și lipsa priorității pentru Guvern a acestor probleme. Alocațiile la bugetul de stat pentru protecția mediului în 2019 a fost de 0,5%, cifră cu mult sub media europeană. 

Training-ul a fost organizat Friedrich Ebert Stiftung în parteneriat cu Expert-Grup și Centrul de Investigații Jurnalistice, în cadrul căruia au fost prezentate studiile Aplicarea instrumentelor bugetar-fiscale în soluționarea problemelor de mediu și Costul de reglementare: Cum calculăm taxa de eliberare a actelor permisive în domeniul mediului.

Irina Odobescu
23/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii