Experta anticorupție Laura Ștefan: „România ar fi putut să ajute mai mult Republica Moldova, dar nu a făcut-o”

Anticoruptie.md
20/09/2019
Laura Ștefan. Foto:libertatea.ro

Experta anticorupție din România, Laura Ștefan, susține că autoritățile de la București ar fi putut să sprijine mai mult R. Moldova în investigarea marilor dosare de corupție, dar nu au făcut-o. Totodată, experta explică derapajul autorităților moldovenești în efortul de reformare a justiției. Ea indică obstacolele principale care stau în fața judecărilor și procurorilor din Moldova în a-și exercita independent meseria.

Una dintre cauze, în opinia expertei, ține de practicile abuzive la care au recurs judecătorii moldoveni în ultimii ani. „Atunci când ai un dosar puternic, bazat pe probe, nu este în interesul nimănui ca justiția să se desfășoare cu ușile închise. Când judeci un fost premier cu ușile închise, oamenii încep să își pună întrebări”, semnalează Laura Ștefan, într-un interviu pentru Libertatea.ro.

De asemenea, clasa politică moldovenească nu are niciun interes ca independența sistemului judiciar să crească. Această dependență, observă ea, este determinată în principal de rolul pe care îl are Parlamentul în numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție. „Judecătorii la Înalta Curte au fost numiți ani și ani de Parlament. Ce poate să negocieze un judecător cu un Parlament, cu un organism eminamente politic?”, se întreabă experta.

Totodată, Laura Ștefan reiterează articolul 307 din Codul Penal al Republicii Moldova, conform căruia judecătorul poate fi tras la răspundere penală pentru pronunţarea cu bună ştiinţă a unei hotărâri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii. „Articolul cu pricina a fost folosit împotriva unor judecători care au dat decizii ce nu au convenit mai marilor zilei. Cel mai cunoscut caz este al Domnicăi Manole, care a ajuns acum judecător la Curtea Constituțională. Domnica Manole a fost anchetată pe acel articol timp de doi ani sau poate chiar mai mult”, a spus experta.

„Întotdeauna când instanța de control judiciar casează hotărârea anterioară și pronunță o altă hotărâre, în motivare, instanța va spune că, în opinia sa, instanța inferioară a aplicat greșit legea. Acesta poate fi un motiv penal împotriva judecătorului, ceea ce este de neconceput. Acest articol este perceput de judecători ca o sabie deasupra capului”, estimează experta.

Laura Ștefan a evocat de asemenea perioada de probă de cinci ani pentru judecători, după care trebuie să fie reconfirmați: „E limpede că în cei cinci ani se produce un transfer de «valori instituționale» asupra noilor judecători. În Moldova, vorbim de o lume mică, în care șeful de instanță are niște puteri foarte mari”.

În ce privește domeniul procuraturii, ea observă că procurorii din R. Moldova nu au statutul pe care îl au cei din România – unul privilegiat în comparație cu multe țări dintre statele vecine: „Procurorii din Republica Moldova nu au aceleași garanții de independență pe care le au judecătorii. În Moldova, procurorii nu sunt magistrați, ci agenți ai Executivului”.

În viziunea ei, Legea cu privire la procuratură a făcut totuși anumite progrese, „mai exact, s-a renunțat la competența pe care procurorii o au în spațiul ex-sovietic de a verifica legalitatea comportamentelor în societate”.

Laura Ștefan a remarcat că nu a fost pornit un dosar penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc nici în România, nici în Republica Moldova, ci doar în Rusia: „E o știre, chiar dacă nu ne convine. România a avut un dosar care îl viza pe Plahotniuc, dar l-a făcut pachet și l-a trimis în R. Moldova, doar Moldova avea și capacitatea să se ocupe de un astfel de dosar”, a ironizat ea.

Experta sugerează să avem o viziune realistă despre ce se poate face într-un stat capturat. „Ne place sau nu, partidul domnului Dodon are o parte importantă din electorat. Iar schimbarea unei țări nu se poate face fără o formă de compromis și fără să convingi o parte semnificativă din societate că ceea ce vrei să faci este ceea ce trebuie făcut. Eu cred că pe temele mari și electoratul din zona socialistă are aceleași cereri”, a spus Laura Ștefan.

Cu toate acestea, experta afirmă că cetățenii R. Moldova așteaptă să se investigheze furtul miliardului, să afle dacă Plahotniuc avea afaceri necurate: „Cred că e foarte important cine va fi numit procuror general. Există tensiuni între plăcile tectonice de la Chișinău, iar luna aceasta este foarte importantă. E o miză uriașă dacă va fi investigat sau nu furtul miliardului.”

Anticoruptie.md
20/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii