Explozia de pe bulevardul Moscovei // Bilanț provizoriu: trei morți și nouă răniți

Anticoruptie.md
07/10/2018
www.publika.md

Șase etaje ale unui bloc din Chișinău, de pe bulevardul Moscovei 11/5, au fost distruse în urma unei explozii devastatatoare. Autoritățile au anunțat că, până în prezent, cel puțin, trei persoane – un bărbat, o femeie și un copil – și-au pierdut viața, iar altele nouă au fost grav rănite. Autoritățile nu au stabilit cauzele deflagrației. Potrivit unor informații, explozia ar fi fost provocată după ce a fost aprinsă lumina la etajul 16, în paralel, s-a anunțat că au fost gasite rămășițele unei butelii de gaz. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat că, în seara zilei de 6 octombrie, în blocul Bulevardul Moscovei 11/5 din mun. Chișinău a avut loc o deflagrație. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 22:42. Potrivit primelor date, au fost afectate apartamentele de la etajele 13, 14, 15, 16, 17, 18.

Salvatorii au găsit la etajul 14 corpurile neînsuflețite al unei femei și al unui copil, ulterior autoritățile au anunțat trei morți – un bărbat, o femeie și un copil. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, sub dărâmături ar mai putea fi alte persoane, întrucât unele sunt anunțate dispărute. 

Responsabilii de la Primăria Chișinău susțin că în scara blocului locuiau în jur de 200 de persoane. O parte din cei evacuați au mers la rude și prieteni. 20 de persoane au fost cazate la Spitalul „Sfânta Treime” din Capitală.

Responsabilii de la IGSU au declarat că nouă locatari și un pompier au avut de suferit și au fost transportați la spital. Viața pompierului este în afara pericolului. Organele de drept stabilesc circumstanțele deflagrației. ​​​​​

Premierul Pavel Filip a convocat în această dimineață Comisia Situații Excepționale pentru a discuta despre această avarie. „Prioritatea numărul 1 este asistența medicală acordată celor care au fost răniți și o altă prioritate este să acordăm locuri de trai provizorii celor care au rămas fără locuință. Eu îmi aduc aminte vizita la spitalul de la Calea Ferată. Poate acolo nu este un spital de urgență, însă avem secții de reabilitare, unde sunt toate condițiile pentru a oferi hrană la timp și toate celelalte servicii de care are nevoie o familie”, a punctat premierul în ședință.

Pavel Filip a cerut responsabililor o evaluare a stării clădirii. „Trebuie făcută o expertiză tehnică a blocului ca să înțelegem ce trebuie și care sunt posibilitățile de reconstrucție și întărire a acestui bloc. Pe de altă parte, este nevoie de controale pentru a preveni alte situații de criză de genul acesta, care se transformă în tragedii”, a adăugat prim-ministrul.

De asemenea, premierul a solicitat estimarea pagubelor și a cerut ca, în funcție de necesități, să fie acordate ajutoare financiare celor care au avut de suferit. „Vreau să mulțumesc tuturor angajaților Inspectoratului General de Situație de Urgență, Inspectoratului General de Poliție, care au intervenit și și-au făcut datoria. Am văzut oameni care s-au oferit și au acordat ajutorul necesar. Unii dintre ei chiar au luat acasă pe cei care au rămas fără locuințe ca să înnopteze la ei. Încă o dată este o dovadă a unei manifestări de solidaritate și le mulțumesc mult tuturor celor implicați”, a conchis premierul.

Anticoruptie.md
07/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii